Slovenija
38 ogledov

61 % Slovencev bo vsaj del dopusta preživelo na Hrvaškem

Prtljaga Shutterstock
Čeprav je Trženjski monitor spomladi napovedal boljše finančno stanje, bo kar 27 odstotkov Slovencev letos porabila manj denarja za dopust.

Poletni Trženjski monitor Društva za marketing je opravil raziskavo med Slovenci v starosti od 15 do 65 let glede njihovih načrtov za dopust. Kar 73 odstotkov Slovencev oz. 1.030.00 državljanov so že bili ali bodo še odšli na dopust.

hrvaška, morje | Avtor: EPA EPA

Slovenci še vedno najraje odhajajo na dopust na morje. Za tak način preživljanja dopusta se odloči 39 odstotkov Slovencev. Enajst odstotkov se odloči za dopust v naravi (gore, jezera, podeželje ipd.), najmanj Slovencev pa se odloči, da bo med dopustom odkrivala kulturo in umetnost, za tak način preživljanja dopustniškega časa se odločijo le trije odstotki.

Kakor smo že poročali Slovenci še vedno najraje odhajajo na hrvaško obalo. Za dopust pri južnih sosedih, s katerimi je Slovenija v sporu zaradi arbitražne odločitve o morski meji, se odloči kar 61 odstotkov Slovencev, 40 odstotkov Slovencev pa se odloči, da bodo dopust vsaj delno preživeli v Sloveniji. Najmanj Slvoencev se odloči za dopust izven Evrope, za daljšo pot se odloči le okoli sedem odstotkov.

Slovenci najraje dopust načrtujejo sami

Dopust Slovenci v veliki večini načrtujejo kar sami. 74 odstotkov se odloči za ta način načrtovanja, pretežno kar prek spleta, za pomoč pa se radi obrnejo na znance in prijatelje. Prek spleta opravi tudi 37 odstotkov Slovencev rezervacijo prenočišča, 36 odstotkv pa se odloči, da si bo prenočišče rezervirala kar direktno pri ponudniku.

bohinj | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Najraje Slovenci bivajo v apartmajih in hotelih. Za zasebne apartmaje se odloči 26 odstotkov, za apartmajska naselje pa 24 odstotkov dopustnikov. 

Spomladi je Trženjski monitor sicer Slovencem napovedal boljše finančno stanje, a se je ne glede na to 27 odstotkov odločilo, da bo za letošnji dopust porabilo manj denarja. 

Komentarjev 4
  • dragec 14:54 30.julij 2015.

    Tvoj problem, kopaj se v mlaki Koperskega pristanišča

  • STF 13:26 30.julij 2015.

    Nisem bil ze 10 let +. Ne hvala.

  • dragec 13:10 30.julij 2015.

    nekateri predlagajo, da bojkotiramo Hrvaški turizem. Zakaj? Zaradi politikov ??????