Magazin
44 ogledov

7 stavkov, ki jih nosečnici nikar ne recite

Strokovnjaki še ne vedo, ali zdravila negativno vplivajo tudi na otročička. Žurnal24 main
Ljudje nosečnicam želijo le dobro, a vseeno obstajajo vprašanja, ki jih bodoče mamice ne želijo slišati in jim gredo lepo rečeno na živce. Česa torej nosečnici raje nikoli ne recite?

Ko izveste, da je vaša prijateljica noseča, ji ponavadi postavite veliko vprašanj brez pomisleka, težava pa lahko nastane, če z nosečnico niste v tesnem prijateljskem odnosu. Da pri znanki s svojimi vprašanji ne bi spodbudili nelagodja, preberite, česa nosečnice ponavadi ne želijo slišati.

"Je bilo načrtovano?"
To vprašanje je eno najpogostejših, nosečnice pa se mu rade izognejo. Opravičljivo. Pomislite, kako se počutite vi, ko vas na družinskem kosilu sprašujejo o tem, kdaj boste imeli otroka, če ga s partnerjem že načrtujete in podobno. Spoštujte osebnost nosečnice in ne glede na to, ali je bil otrok načrtovan ali ne, pomislite, kako bi se (ali se morda boste) počutili vi, če bi bil vaš otročiček spočet "po nesreči“, zgodbico pa bi želeli slišati prav vsi.

"Kaj pa je on rekel na to?"
Vprašanje je skoraj takšno, kot če bi vprašali: " Pa bo očka priznal otroka?“. Seveda vas zanima, kaj partner meni o otročičku, a to vseeno lahko vprašate na bolj precizen način. Recimo: " Se očka že veseli?“.

"O, saj te bo razneslo, za koliko pa si se zredila?"
Vprašanje je ponavadi podkrepljeno s kančkom začudenja, z njim pa lahko nosečnico spravite v zadrego in slabo voljo. To, da ima velik trebuh, ve nosečnica sama, in prav tako, da se je zredila. Namesto te opazke bodočo mamico raje pohvalite, kako žari, kako sijoči so njeni lasje in kako lepo zaobljen trebušček ima.

"Kako se počutiš, ti je zelo slabo?"
Za nekatere čisto nedolžno vprašanje lahko pri drugih sproži val slabe volje. Res je, da je nosečnost lepa, pričakovanje vznemerljivo, a kljub temu lahko nosečnico v prvih mesecih spremljajo mučni glavoboli, vrtoglavice, slabost, občutljivost in nihanje razpoloženja, proti koncu nosečnosti pa te težave zamenjajo bolečine v križu, zatekle noge, neubogljivost rok. Ob srečanju bodočo mamico zato raje pohvalite in pustite, da pogovor o nosečnosti vodi sama. S tem se boste izognili temam, o katerih nosečnica ne želi govoriti in morda izvedeli kaj novega in dobrega o sladkem pričakovanju.

"Sedaj moraš jesti za dva!"
Mit, ki je bil ovržen že davno, vseeno ostaja eden pogostejših stavkov, s katerimi predvsem starejši radi spodbujajo nosečnico k dodatni zajemalki juhe ali kosu mesa. Za zdravje in dobro počutje nosečnice in otroka je pomembno, da se bodoča mamica prehranjuje redno in zdravo, kar pa ne pomeni, da mora jesti za dva.

"Zagotovo imaš punčko/fantka, saj ga/jo nosiš tako nizko/visoko."
Obstaja veliko mitov, povezanih s spolom otročička, ponavadi pa takšne stvari nosečnice slišijo predvsem od mam, babic ali starejših sosed, ki potem rade pripovedujejo zgodbe, kako so one nosile svojega fantka ali punčko. A položaj otročička v maternici ne odraža njegovega dejanskega spola. Zato odločitev o spolu raje prepustite zdravnikom, spoštujte pa tudi odločitev bodočih staršev, ki še ne želijo izdati spola dojenčka.

"Še nisi rodila?"
Vprašanje postane pogosto predvsem v zadnjih tednih nosečnosti, čeprav odgovora nanj sploh ne potrebujete. Le nosečnica živi s svojim trebuhom vsak dan, zato ne obstaja potreba, da bi jo na to še dodatno spominjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.