Magazin > Lepota & telo
112 ogledov

7 zdravih začimb in zelišč

rožmarin Profimedias
Ne razvajajo le brbončic, ampak krepijo tudi vaše zdravje.

Po teh začimbah in zeliščih bi bilo dobro pogosteje posegati.

Čili
Da čili spodbuja delovanje prebavil, da je učinkovit proti napenjanju, kolikam in zaprtju, je splošno znano. Mnogi pa ne vedo, da v obliki olja ali mazil blaži simptome artritisa, vnetja in tudi bolečine v mišicah. A to še ni vse. Snov, ki povzroča pekoč občutek, se imenuje kapsaicin, ki naj bi zmanjševal možnost nastanka določenih oblik raka, med drugim tudi raka na prostati.

Žajbelj
Žajbelj so sprva uporabljali predvsem za vzdrževanje zdravih zob in dlesni, napitek iz žajblja pa naj bi blažil simptome artritisa. Teh blagodejnih učinkov nobena raziskava ni potrdila, nedavne študije pa so pokazale, da žajbelj blagodejno vpliva na razpoloženje, izboljšuje mentalne sposobnosti, spomin in koncentracijo.

Česen
Da je česen zelo zdrav, so vedeli že stari Grki, nanj so bili nori še zlasti njihovi atleti. Raziskava iz leta 2007 pa je dokazala, da česen učinkovito znižuje krvi tlak. Zadostujeta že dva stroka na dan. Uporabite svež česen in ne česnovih tablet. Zdravniki namreč svarijo, da ti prehrambeni dodatki lahko vplivajo na delovanje ostalih zdravil, še zlasti na tista, ki redčijo kri. Nasvet: zdrobljen ali narezan česen pustiti stati 10 minut, da se poveča njegova sposobnost nevtralizacije prostih radikalov.

Česen naj bi imel tudi antibiotične učinke, zaviral naj bi glivice in pospeševal prekrvavitev.

Timijan
Prave kuharice se pomena timijana v kulinariki dobro zavedajo. A timijan je mnogo več kot le okusna začimba. Če ga boste nekaj časa kuhali v vodi, boste dobili zelo učinkovito zdravilo proti kašlju. Timijan naj bi poleg tega blagodejno vplival tudi na kožo, zato ga uporabljajo v boju proti aknam, zmanjšal pa naj bi tudi kožna vnetja. Lajša pa tudi simptome stresa in pomagati proti nespečnosti.

Cimet
Pospešuje prebavo, lajša bolečine pri glavobolih, zobobolih, artritisu in menstruaciji. Poleg tega naj bi zdravil tudi nožnične okužbe. Študija iz leta 2013 pa je dokazala, da je učinkovit tudi v boju proti sladkorni bolezni, vseboval pa naj bi tudi snovi, ki bi lahko pomagale bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo.

Rožmarin
Raziskovalci so leta 2008 ugotovili, da je rožmarin zelo močan antioksidant, odpravljal pa naj bi tudi prebavne motnje, krče in zmanjšal občutek napihnjenosti. V obliki olja, mazil in alkoholnih raztopin naj bi lajšal revmo.

Peteršilj
Peteršilj vsebuje ogromno vitamina C, kar pomeni, da je močan antioksidant. Utrjuje pa tudi imunski sistem, deluje protivnetno in zmanjšuje verjetnost nastanek rakavih obolenj. Je tudi odličen diuretik, blagodejno pa deluje tudi na živčevje in pomaga pri slabokrvnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.