Slovenija > Črna kronika
635 ogledov

9 let od najhujše nesreče v Sloveniji

Nesreča Špela Mohorič
21. 4. 2005 se je na Poljanskem klancu pri Trebnjem zgodila najhujša nesreča v samostojni Sloveniji. Umrlo je 8 ljudi.

Spomin na črn aprilski dan, ko je obnemela vsa Slovenija. Prišlo je do najhujše prometne nesreče, vsaj po številu žrtev; umrlo je osem ljudi, štiri delavke takratnega Laboda in družina z Gorenjskega, med njimi tudi komaj 5-letna deklica.

Do nesreče je prišlo na hitri cesti Trebnje - Karteljevo, ko je kombi ljubljanske registracije oplazil nasproti vozeči priklopnik, naložen z osebnimi avtomobili. Priklopnik je po trku zapeljal na nasprotni pas, se prevrnil in pod seboj pokopal še tri osebna vozila. Ta so hitro zagorela, v njih pa so ostali ukleščeni ljudje, ki jim nihče ni mogel pomagati.

Na mestu nesreče so bili med prvimi novomeški poklicni gasilci; tisti, ki so sodelovali, še po devetih letih pravijo, "da nikoli ne bodo pozabili krikov osmih ljudi, ki so bili vkleščeni v gorečih vozilih". Gasilcem so po nesreči med drugim ponudili pomoč psihologa, ki pa so jo kljub travmatični izkušnji zavrnili.

Za nesrečo 4 leta zapora

Preiskava je pokazala, da je prometno nesrečo povzročil voznik kombija. Julija leta 2007 ga je novomeško okrožno sodišče obsodilo na pet let zapora. Njegov zagovornik se je na odločitev pritožil in višje sodišče je leta 2008 kazen obdolžencu znižalo na 4-letno zaporno kazen, ki jo je že prestal. Krivdo je zanikal, trdil je, da je za nesrečo kriv vlačilec, ki je zapeljal na njegov pas.

Komentarjev 2
  • depresija 21:55 21.april 2014.

    Sej veš..praznik je in dežurni pač nekej mora fliknt gor...

  • Oxxo 14:09 21.april 2014.

    In če na cestah ni (dovolj) krvavih zgodb in nimate dovolj krvavega materiala - potegnete iz omare stare nesrečne zadeve... Ne bi napisal komentarja, če bi v uvodu pisalo 10 let... in bi obeležili spomin na nesrečni dogodek, ki je ...prikaži veče grozovito prizadel udeležence v nesreči in njihove svojce.