Magazin > Lepota & telo
1136 ogledov

9 razlogov, zakaj vam izpadajo lasje

lasje, las, česanje, nega las Profimedias
Vsak dan izgubimo povprečno 100 las. Kot piše portal Health.com, bi vas moralo zaskrbeti, če vam na dan odpade več sto las v obdobju dveh ali treh mesecev. Pa veste, zakaj vam izpadajo lasje?

Urejanje pričeske

Lasem škodi, če so nenehno zavezani v čop ali spleteni v kito. Lasje pustite spuščene in jim dajte svežega zraka. Tudi če si preveč pogosto umivate lase in pri sušenju uporabljate fen je to velik šok za lase. Izogibajte se sušenju s fenom, likanju, kodranju in uporabi različnih kemijskih preparatov.

Jesen

Ko so lasje v toplih mesecih izpostavljeni soncu in toplim temperaturam, rastejo hitreje. In prav zato nam lasje veliko bolj odpadajo jeseni, ko se tople temperature poslovijo.

Nosečnost

Več las izgubijo ženske v prvih mesecih po porodu in ne toliko med nosečnostjo, čeprav jih tudi takrat lahko odpade več kot običajno.

Preveč vitamina A

Povečano odpadanje las se pojavlja pri dekletih, ki jemljejo prehranska dopolnila, še posebej pri tistih, ki jemljejo betakaroten, ki pomaga do lepše barve kože.

Hormoni

Hitre hormonske spremembe se pri ženskah pojavljajo zaradi različnih dejavnikov (nosečnost, menopavza). Vzrok pa so tudi geni, seveda. Če imate v družini sorodnike, ki imajo redke lase, ste  temu bolj izpostavljeni.

Stres

Čustveni stres je lahko velik vzrok za večjo izgubo las – lahko je to razhod s partnerjem, lahko smrt bližnjega …

Slabokrvnost

Vsaka deseta ženska, stara me 20 in 49 let, ima primanjkljaj železa v krvi, kar je najbolj pogosta oblika anemije. Slabokrvnost povzroča šibkost las in s tem tudi njihovo odpadanje.

Nenadna izguba teže

Hitra izguba teže je oblika fizične travme, pojasnjujejo na Health.com, kar lahko povzroči slabenje las in posledično izpadanje. No, naj vas ne skrbi preveč – šest mesecev po izgubi teže se bodo lasje začeli izboljševati.

Leta

Po petdesetem ali šestdesetem letu začnejo določenim ženskam lasje drastično izpadati. Strokovnjaki menijo, da se razlog skriva v menopavzi, kar pomeni velik šok za telo in hormonsko spremembo. Izgubo las lahko v starosti omejite s pravilno prehrano, piše portal Prevevention.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.