Vizita za živali > Novice
39 ogledov

Lahko se že prijavite na abonma

Kuža CJ EPA
Živimo v času, ko ponovno odkrivamo moč narave in njenih rešitev, ki blagodejno vplivajo tudi na naše kosmate prijatelje. To ugotavlja tudi Lena Gregorčič, ki v večerno-nočnih urah piše priljubljeni blog Zdrava hrana za pse, zato organizira prvi ZHP abonma.

"Ljudje se k alternativnim rešitvam zatekajo zaradi različnih razlogov, bodisi kot preventivno ali kurativno „zdravljenje“, pogosto tudi kot podporne terapije ob klasičnem zdravljenju in drugih obolenjih," opisuje Lena. Prav zaradi tega jih sama raje imenuje dopolnilne ali komplementarne metode zdravljenja, saj namen nikoli ni v tem, da če se odločiš za „alternativo“, odpustiš tvojega veterinarja.

Lena pojasnjuje, da je prav nasprotno: zdravorazumski pristop vzpodbuja sodelovanje klasične veterine in dopolnilnih rešitev, saj je prihodnost v dopolnjevanju lin ne v izključitvi ene ali druge. "Zlomljena taca nenazadnje še vedno potrebuje gips, okrevanje pa lahko pospešimo s katero izmed komplementarnih metod," dodaja.

Opazujmo žival

Njen ZHP abonma je torej namenjen prav temu: spoznavanju z različnimi dopolnimimi metodami zdravljenja, spoznavanju s strokovnjaki, ki te metode izvajajo in obvladajo ter nenazadnje se informirati o različnih možnosti. Lena pravi, da so nekatere rešitve boljše kot preventiva, druge so bolj kurativne, spet tretje so lahko odlične podporne terapije ob drugih kroničnih obolenjih, ki zahtevajo obvezno klasično zdravljenje. Nekatere lahko tako izvajamo sami, za druge potrebujemo pomoč strokovnjaka. "Bistvo vsega tega pa je, da se z njimi spoznamo, da znamo izbrati pravo," dodaja. 

Ključnega pomena je po njenih besedah to, da se naučimo opazovati psa ali mačko. Živali nam namreč veliko povedo, samo prisluhniti jim moramo na pravi način, naučiti se jih moramo opazovati in biti pozorni predvsem na tiste lastnosti ali navade, ki so za njih posebne in specifične: "Ko jih enkrat to osvojimo, se nam odpre popolnoma drug svet in smo že korak bliže temu, da bomo lahko uspešno prepoznali vzrok, ki povzroča simptom."

Za srečne, zdrave in zadovoljne živali, je po njenih izkušnjah izrednega pomena, da znamo prepoznati in odpraviti vzrok težav, ne samo simptomov, ki se kažejo navzven. "Prebavne težave kot „simptom“ so lahko pri psu posledica različnih vzrokov. Če gre za prebavne težave zaradi prehranskih intoleranc ali alergij, bo bioresonanca gotovo boljša izbira kot recimo Bachove cvetne esence. Te bi recimo pomagale v primeru, da bi bile prebavne težave povezane s stresom, tesnobo, skratka nekimi „čustvenimi“ težavami," pojasnjuje.

Dodaja, da tudi izbira prave esence ni enostavna, če se tega lotimo prvič in brez osnovnega znanja in poznavanja celotnega sistema. "Esenc je več kot 30 in pokrivajo različna čustvena stanja, da bi izbrali pravo kombinacijo, se moramo spet poglobiti v raziskovanje vzrokov in simptomov, ki psu povzročajo težave. Da, tudi če gre „samo“ za prebavne težave zaradi stresa!" opozarja. Zato se moramo vprašati, kaj je tisto, kar psu povzroča stres, kdaj je najbolj pod stresom, kako se kaže izboljšanje, poslabšanje, je pod stresom, ko je sam ali v družbi ...

Pravi, da se metode med sabo tudi krasno dopolnjujejo: "Recimo Bach odlično deluje s TTouchem, akupunktura se krasno dopolnjuje s herbalno medicino. A kot rečeno, bistvenega pomena je, da spoznamo vzroke, kar je nenazadnje tudi poanta celostnega zdravljenja in mogoče glavni primanjkljaj zahodne medicine, ki se pogosto preveč osredotoča samo na simptome in zdravljenje simptomov, manj pa z odkrivanjem in odpravljanjem vzrokov, vsaj ne na tak način,  ki ga ponujajo komplementarne metode zdravljenja."

Predavanja strokovnjakov

Lena pojasnjuje, da predavanja in delavnice niso namenjene samo tistim, ki imajo doma bolne pse in so poskusili že vse ostalo, ampak tudi takim, ki se želite pravočasno informirati, kaj vse še sploh obstaja.

"Septembra bomo začeli s predavanjem Mojce Sajovic, ki bo nekakšen uvod, pregled različnih naravnih rešitev," pravi in dodaja, da je to odlično informativno predavanje za vse, ki bi radi pokukali v ta skrivnostni svet, pa morda ne vedo, kje začeti.

Veliko teh „rešitev“ bo potem zastopanih v posameznih predavanjih. Oktobra se bo nadaljevalo z Majo Napret in seciranjem pasjih alergij ter z bioresonanco, kot eno izmed možnih rešitev. "Kar se tega tiče je Maja res krasna, vidi se, da je pomagala že veliko živalim po Sloveniji in je izjemen vir informacij in rešitev, ki ti olajšajo življenje z alergikom," pojasnjuje Lena.

Novembra bo Simona Šanc predstavila Bachove cvetne esence, ki nam bodo še kako prišle prav za pomirjanje živali v decembru. Decembra se bo zaključilo s potovanjem na vzhod, kjer bo Matic Kebler predstavil tradicionalno kitajsko veterinarsko medicino, s poudarkom na akupunkturi. "Sama sem nad TKVM že nekaj časa povsem očarana, ker nudi popolnoma celosten pogled na psa, obravnava ga kot individualno bitje, skratka nekaj popolnoma drugega kot klasika," pravi.

Vzporedno s predavanji bo še kar nekaj delavnic kot sta denimo TTouch izkustvena delavnica in delavnica Popoln obrok. Za drugo leto pa so že v teku priprave na homeopatijo, naravni boj proti zajedavcem in tako dalje. "Materiala gotovo še nekaj časa ne bo zmanjkalo, ljudje se prebujamo in doživljamo malo renesanso okoli narave – in prav je tako, samo lotimo se tega po pameti in ne na pamet," dodaja Lena.

Na predavanjih in delavnicah bodo ljudje imeli možnost, da se povežejo s strokovnjaki, izprašajo vse, kar jih zanima in se nenazadnje povežejo z istomislečimi. "Povpraševanje je veliko, število mest pa je omejeno. Omejeno je zato, ker ne želim, da predavanja in delavnice postanejo sterilne konference, ampak da se lahko med sabo tudi družimo, da se ohrani osebni stik, odnos. Vsekakor priporočam, da se prijavite na obvestilo o terminu in si s tem zagotovite prednost pred ostalimi," je zaključila.

Več o abonmaju pa na www.zdravahranazapse.si