Slovenija
46 ogledov

Absolvente mečejo na cesto

Študentsko naselje v Rožni dolini Anže Petkovšek
Ministrstvo trdi: Predstavniki študentov so soglašali.

V letošnjem študijskem letu se je moralo po podatkih Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul) iz tamkajšnjih študentskih domov izseliti 987 študentov, čeprav so postelje proste. Razlog je pravilnik, ki absolventom, čeprav imajo status študenta, onemogoča bivanje v študentskih domovih.

Na izpite od blizu in daleč

"Prepoved bivanja je še posebno problematična za tiste študente, ki med absolventskim stažem še vedno opravljajo študijske obveznosti," razlagajo na Šoulu. Dodajajo, da so v neugodnem položaju tudi tisti, ki se želijo po izteku absolventa vpisati na magisterij. "Ker jim v tem času preneha pravica do subvencioniranega bivanja, morajo na novo vselitev znova čakati na čakalnem seznamu," pojasnjujejo. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) odgovarjajo, da dejstvo, da je nekdo absolvent, "samo po sebi še ne vpliva na pravico do subvencioniranega bivanja v času tako imenovanega absolventskega staža, saj je pravica odvisna tudi od tega, kdaj jo je študent začel uveljavljati".

Ni absolventa, ni postelj

Gre namreč za to, da je vlada absolventski staž omejila. Izkoristijo ga lahko le tisti, ki niso nikoli ponavljali letnika ali menjali študijskega programa. "Novi študijski programi imajo v nasprotju s starimi predvideno opravljanje vseh študijskih obveznosti, vključno z diplomskim delom, v času trajanja študijskega programa," trdijo na ministrstvu, čeprav študenti opozarjajo, da to na vseh programih še vedno ni mogoče. Na MIZKŠ dodajajo, da lahko študenti v izrednih primerih na podlagi slabega socialnega ali zdravstvenega stanja dobijo možnost podaljšanja subvencioniranega bivanja.

Funkcionarji so prikimali

V Šoulu opozarjajo, da MIZKŠ ob spreminjanju pravilnika ni upoštevalo njihovih pripomb, ki bi absolventom omogočile bivanje v študentskih domovih tudi 12 mesecev po izteku zadnjega semestra. MIZKŠ to zanika in trdi, da so predstavniki študentov soglasje k takšnemu pravilniku dali že v času uvajanja novih študijskih programov na treh bolonjskih stopnjah.

Komentarjev 4
  • Stolp 13:40 21.junij 2012.

    "Prepoved bivanja je še posebno problematična za tiste študente, ki med absolventskim stažem še vedno opravljajo študijske obveznosti," Aja? In zakaj drugega pa je namenjen absolventski staž kot za študijske obveznosti?

  • Tomaž Kuret 10:36 21.junij 2012.

    MK, kako kej v fabrki ? Preklet vroče in navadn ?

  • MK 10:18 21.junij 2012.

    ker bumbar pa meni minuse tala.a mogoče ni res študentkarji?