Slovenija
151 ogledov

Absurd: klic iz tujine pol cenejši kot od doma

slovenija 19.06.12 telefoniranje na dopustu, v tujini, mobitel, telefonija, dekl Boštjan Tacol
Klici v tujino iz domačega omrežja stanejo dvakrat toliko kot iz gostovanja v drugi državi EU.

Včasih smo uporabnike mobilne telefonije opozarjali, da se lahko v bližini meje telefon preklopi v tuje omrežje in povzroči astronomske stroške. V primeru klicev v tujino pa zdaj velja, da se splača preklopiti v tuje omrežje. 

Klic pol cenejši iz tujine kot od doma

Klic na Švedsko iz domačega omrežja naročnike Mobitela stane 49 centov na minuto. Če bi klic na Švedsko opravili med gostovanjem v Italiji ali na Hrvaškem, pa bi stal le dobrih 23 centov na minuto, torej več kot pol manj. Enako velja za gostovanje kjerkoli v EU in klic kamorkoli v EU. Zaradi evrotarife bi bila cena odhodnega klica v gostovanju enaka tudi pri vseh drugih ponudnikih, medtem ko se cena klica v države EU nekoliko razlikuje. Pri Tušmobilu klic v države EU 43 centov, pri Simobilu pa 39 centov. 

grafika klic v tujino | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

  

Verjeli ali ne, dejansko je večji strošek, če kličete od doma

Mobilne operaterje smo zato vprašali, ali s klici v gostovanju morda ustvarjajo izgubo in kateri stroški opravičujejo enkrat višjo ceno klicev v EU iz domačega omrežja. Na Telekomu so pojasnili, da so cene mobilnih storitev med gostovanjem v državah EU regulirane z odločbo EU (to je tako imenovana evrotarifa), sicer pa cene mednarodnega prometa niso regulirane. "Tako pri cenah mednarodnih klicev prihaja do precejšnjih razlik med močno reguliranimi cenami mobilnih storitev na območju držav EU in preostalega mednarodnega prometa, s čimer se soočamo vsi evropski operaterji," pravijo v Telekomu. 

Da je taka ureditev podobna pri vseh evropskih operaterjih pravi tudi Jure Bohinc, vodja segmenta zasebnih uporabnikov. "Do razlike v ceni prihaja zaradi različnih stroškov. Za vsak klic, ki ga naš uporabnik opravi v tujini ali iz Slovenije v tujino, moramo mi tujemu operaterju plačati določen strošek in ta je za države EU višji v primeru klica iz Slovenije v tujino, kot za klice, ki jih opravimo, ko smo dejansko v tujini," je pojasnil Bohinc.

Komentarjev 9
  • Marko Porenta 23:26 03.marec 2015.

    Slovenija je itak poden od podna... se mi je zadnjič pripetilo, ko sem šel k bratu na Koroško (Slovenija) in mi je priklopil na avstrijskega operaterja in sem prejel sporočilo o gostovanju.... drugi dan sem pa doma na netu gledal, ...prikaži več, da je bila cena tistega smsa cenejša kot pa doma... razlika 3cente...

  • AlexG 14:40 03.marec 2015.

    Za nas ob meji je idealna opcija 2,99eur na dan. Ko rabi kaj klicat v italijo se ročno priklopim na hrvaško omrežje in imam 1000 minut.

  • GROM X 16:35 02.marec 2015.

    SEDAJ BOM PA ŠE OPERATERJA MORAL MENJATI , KO TAKE ČLANKE BEREM