Slovenija
138 ogledov

Absurd vseh absurdov. Blagovno znamko Kekec je moral podjetnik na koncu kupiti kar dvakrat

Kekec pašteta Žurnal24 main
Pred več kot dvema letoma je podjetje Miroslava Flisarja Osem na dražbi z najvišjo ponujeno ceno kupilo kultno blagovno znamko Kekec, a kjer bi se morala zgodba zaključiti, se je šele zapletla ...

Podjetnik Miroslav Flisar je pred dvema letoma za 220.000 evrov kupil prvo znamko Kekec, ki jo je imel pred tem tudi že v najemu, nato pa se je s stečajem Pomurke mesna industrija na trgu znašla še druga znamka Kekec. To bi lahko kupil kateri od konkurentov - po besedah stečajne upraviteljice Pomurke Alenke Gril so bili v igri trije kupci -, zato je na koncu znamko odkupil kar podjetje Osem, ki ima v lasti že prvega "Kekca".

V Sloveniji sta na področju prehrambne industrije namreč zaščiteni dve blagovni znamki Kekec in obe je registrirala in imela v lasti Pomurka oziroma z njo povezana podjetja. Starejša blagovna znamka obsega le zaščito jeterne paštete, med tem ko je z novejšo znamko zaščitena vrsta drugih izdelkov, na primer mesne narezke.

V nakup praktično prisiljen ...

Flisar o primeru zaradi nedokončanega postopka še ni želel govoriti, a nam je kljub temu pojasnil, da se je za nakup blagovne znamke na koncu odločil, ker je bil v to nekako prisiljen.

Znesek, ki ga je odštel za znamko, ostaja zaenkrat še neznanka. Tako kot pred časom pa je tudi tokrat navedel, da je podjetje zaradi celotnega primera zagotovo utrpelo gospodarsko škodo. V tem času izdelkov namreč niso promovirali in na ta račun izgubljali potencialne stranke,

Ker sami sebi niso ugovarjali, so lahko registrirali obe

In kako je do tega absurda lahko sploh prišlo? Za zmedo med paštetami Kekec pa so krivi pravzaprav nekdanji lastniki Pomurke, ki so pred slabim desetletjem zastavili staro znamko Kekec in zaobšli pravila tako, da so leta 2006 na novo registrirali novo znamko in jo nemoteno izdajali še naprej. Staro, ki zajema tudi vsem poznano ikonično grafično podobo, so "prodali" Mipovi družbi DML.

Na Uradu RS za intelektualno lastnino, kjer sta obe znamki registrirani, so nam sicer pojasnili, da sta bili obe znamki registrirani pravilno. V postopku registracije v skladu z zakonom namreč ne preverjajo potencialne kolizije, ampak to storijo šele v postopku ugovora zoper prijavljeno znamko. Ker je obe znamki registriral isti lastnik, v primeru Kekca do kolizije ni prišlo vse dokler, ene od teh znamk ni dobil v roke novi lastnik. 

Na vidiku še sojenje?

Ker naj bi nekdanji lastniki Pomurke s temi ravnanji oškodovali družbo, je njena stečajna upraviteljica Alenka Grilc zahtevala izbris prve znamke, češ da ta zadnja leta sploh ni bila v uporabi. Sodišče je najprej zahtevo zavrnilo, višje sodišče pa je zadevo poslalo v ponovno obravnavo. Stečajna upraviteljica Pomurke v tem primeru računa na poravnavo, Flisar pa na končanje postopka, saj ima zdaj v lasti obe znamki: "To je zdaj kot, da bi sam sebe tožil."

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ludvik Miholic 20:43 26.junij 2017.

    kaj pa kupujes v Sloveniji ali nisi vedel da nihsce nekupuje nic v sloveniji ampak bezijo v AVSTRIJO tam bi te z veseljem sprejeli ce znas delat kurcevo kekcevo pasteto

  • franke 18:54 26.junij 2017.

    SAJ NI VAŽNO KAJ PRODAJAŠ POD ZNAMKO KEKCA ALI PAŠTETO ALI NAREZEK . MI SMO ENI KEKCI .

  • Milan Novak 11:03 26.junij 2017.

    Kaj takega se lahko dogodi samo v banana republiki !