Slovenija
575 ogledov

Absurdni pogoji za vpis v vrtec

vrtec Shutterstock
Eden izmed absurdov: otroka lažje vpišejo v vrtec upokojeni kot brezposelni starši.

Če ste trenutno brez službe, je precej verjetno, da otroka še eno leto in pol ne boste mogli vpisati v vrtec. Precej občin pri vpisu v vrtec namreč daje prednost otrokom staršev, ki sta  oba zaposlena, pri tem pa upoštevajo stanje ob oddaji vloge in ne takrat, ko bi otrok dejansko moral v vrtec. Ko je enkrat vloga oddana, pa je usoda zapečatena. 

"Otroka vpisujem v vrtec za 1. september, zanima pa jih moja situacija danes. Do takrat, ko bom dejansko potrebovala varstvo, bo minilo še pol leta. V tem času lahko, če karikiram, še dvakrat dobim in izgubim službo. Morda jo bo nekdo, ki ta trenutek službo ima, dejansko izgubil in bo 1. septembra ostal doma, pa bo dobil vrtec, jaz pa ne," pravi naša bralka, ki je službo zaradi propada podjetja izgubila med porodniško. Ker je na porodniški, službe tudi ne more dobiti, razen če bi se bila pripravljena odpovedati porodniški, prav tako za vpis v vrtec ne bi upoštevali, če bi že imela podpisano pogodbo za zaposlitev po izteku porodniške, šteje namreč stanje na dan oddaje vloge. 

"Zaposleni starši so v večji stiski"

"Kot določa Zakona o vrtcih, kriterije za sprejem otrok v vrtec določi občina ustanoviteljica na predlog sveta vrtca. Kriterij, ki dodaja dodatne točke otrokom, katerih starši so zaposleni, je bil določen na podlagi pripomb staršev, da bi se moralo upoštevati, da imajo zaposleni starši večjo stisko pri varstvu otroka kot starši, pri katerih je eden od staršev nezaposlen,“ pojasnjujejo v Mestni občini Kranj. 

S tem bi se morda lahko strinjali, a vloge za vpis otroka 1. septembra je treba oddati že zdaj, kaj se bo dogajalo od oddaje vloge do 1. septembra prihodnje leto, pa ne zanima nikogar. 

Vse se lahko spremeni, samo čakalni seznam za vrtec ne

"Ko je sistem točkovanja zaključen in vzpostavljen centralni čakalni seznam otrok, se spremembe, na primer izguba zaposlitve ali zaposlitev ne upoštevajo oziroma obnova postopka ni mogoča," pravijo na celjski občini, kjer je brezposelnost prav tako ovira pri vpisu otroka v vrtev. "Centralni čakalni seznam otrok velja do zadnjega dne šolskega leta, za katerega je bil oblikovan, kar pomeni, da se ne more spremeniti,“ pravijo tudi v Kranju. 

Iskanje službe ni hobi za otroško varuško

otroci, vrtec | Avtor: jerca ambrožič kranjec jerca ambrožič kranjec

"Razumem, da je težko narediti točkovnik, ki bo pravičen za vse življenjske situacije. Toda argument, da je tisti, ki je brezposeln, manj upravičen do vrtca, češ, saj je doma, je iz nekih drugih časov, poleg tega pa je diskriminatoren do iskalcev zaposlitve. Verjemite, da si ne želim biti doma, niti si tega dolgoročno ne morem privoščiti,“ še dodaja bralka. 

"Iskanje zaposlitve je v teh časih služba za polni delovni čas. Udeležbe na zaposlitvenih delavnicah, pisanje življenjepisov, klicanje potencialnih delodajalcev, obiski razgovorov, priprava na njih in podobno. Vsekakor nekdo težje najde zaposlitev, če mora ob tem cel dan skrbeti za svojega otroka. Iskalec zaposlitve mora vsaj dve do tri ure na dan nameniti temu, sicer je možno večji del časa te aktivnosti izvajati v popoldanskih urah: pregled prostih del, pisanje življenjepisov, priprava na razgovore, hkrati pa se večina razgovorov opravlja v dopoldanskem času, v tem času pa je definitivno potrebno najti varstvo za otroka,“ pravi Tilen Prah, izvršni direktor Kariere. 

Kdor lahko takoj sprejme delo, ima prednost

"Vsekakor je verjetno, da bo večja aktivnost in več časa, ki ga posveti iskanju, imela boljše rezultate,“ pa meni Barbara Gogala z zavoda za zaposlovanje. Dodaja, da se bo "v skladu s svojim načrtom iskanja zaposlitve posameznik tudi odločal, kako bo organiziral varstvo za svojega otroka. Vsekakor je pomembno, da je zadosti fleksibilen, da lahko ponujeno zaposlitve sprejme takoj in si na ta način zagotovi prednost pred drugimi kandidati“

Na kranjski občini pravijo, da so skupaj z vrtci odprti za predloge, ki bi pravilnik izboljšali. "Pravilnik je bil zato že večkrat spremenjen in dopolnjen, saj se skušamo prilagajati različnim situacijam staršev, pri čemer pa moramo zasledovati vodilo, da kriteriji ne smejo biti pisani za potrebe posameznikov, temveč čim širšega kroga vlagateljev."

Ljubljana je brezposelnim bolj prijazna, zakaj, ne povedo

V Ljubljani zaposlenost obeh staršev ne prinaša dodatnih točk za vpis v vrtec, na vprašanje, zakaj so se odločili, da tega kriterija ne vključijo, pa nam od prejšnje srede še niso uspeli odgovoriti. 

V Mariboru zaposlenost prinese osem točk, stalno bivanje v občini pa 30. Tudi v Celju bivanje prinese 30 točk, zaposlenost pa deset. V Kranju bivanje prinese sto točk, zaposlenost obeh staršev pa 60 točk. 

Komentarjev 8
  • Pepe007 13:28 10.marec 2015.

    Mislim, da je razprava o povsem napačnih zadevah in o nekih merilih a vpis v vrtec, kar je NEPOTREBNO. Razpravljamo lahko samo o tem, kake kazni so doletele občine, politično vodstvo občine in tam zaposleno javno upravo, ker ni zagotovila ...prikaži več dovolj vpisnih mest v javnih vrtcih ali podelila dovolj koncesij za zasebne vrtce. Kaka debata o tem, kdo ima prednost? Ali mene kdo kot državljana kaj vpraša, če ne izpolnjujem svojih dolžnosti do države in ne spoštujem osnovne zakonodaje (plačujem davke, vozim vozilo z izpitom)? Naj še državni aparat izpolnjuje svoje obveznosti.

  • satir 13:16 10.marec 2015.

    Ne samo da nezaposleni nimajo prednosti pri vpisu v vrtec, celo prav bi bilo, da poleg svojega froca čuvajo še kakšnega drugega. Če bi se država pobrigala in omogočila enostavno samozaposlitev. Tako bi pa brezposelne mame lepo čepele doma, čvekale ...prikaži več ob kavi z brezposelno sosedo, mulce pa na hrbet državi. Vem hudič je bit brezposeln, ampak kako si veliko stršev želi biti več z otroci, pa jim borba za vsakdanji kruh to onemogoča, ti brezposelni bi se pa temu z največjim veseljem odrekli, namesto da bi nudili otroku vse kar i mu sicer manjkalo. mislim da je vse skregano s pametjo. Če pa želijo otroka v vrtec, da bo imel vsaj topel obrok, potem bi spet morala država to omogočit z dostavo na dom. Dober starš, lahko lepše vzgaja otroka kot javni zavod, za socializacijo z drugimo malčki pa lahko poskrbi na javnih igriščih....

  • lannina 12:56 10.marec 2015.

    normalno je, da imajo prednost otroci zaposlenih staršev...brezposelni so doma in lahko sami pazijo svoje otroke