Avto
81 ogledov

Adac svari pred komplicirano Slovenijo

slovenija 18.01.12, cestnina, omejitev hitrosti, cestinina Torovo, avtocesta, fo Anže Petkovšek
Nemški avtoklub Adac je slovenske avtoceste in vinjete uvrstil med pet najbolj kompliciranih sistemov cestninjenj, na katere morajo biti tuji turisti še posebej pozorni.

Čeprav se tudi v Nemčiji pripravljajo na uvedbo vinjet, pa rešitve z nalepko prek meja očitno še vedno gledajo z veliko mero nezaupanja. V svojih priporočilih pred glavno turistično sezono je nemški avtoklub Adac obdelal nekaj najbolj "kompliciranih" sistemov cestninjenja, med katere  je uvrstil tudi slovenskega. 

"Potovanje skozi Slovenijo brez plačila cestnine je praktično nemogoče," piše na svojih straneh Adac. "Zastonjske ceste so namreč zaradi mobilnih zapor zelo pogosto prekinjene, kar turiste pelje nazaj na ceste, kjer velja obveza plačila cestnin," ugotavlja Adac in s tem daje vedeti, da je glas o slovenskem razpadajočem omrežju s številnimi semaforji na mestih bodočih delovišč segel v deveto vas. 

Pri Adacu svoje člane opominjajo tudi na dva razreda vinjet, pri čemer je ločnica med njimi višina 1,3 metra, do katere lahko nad prednjo os seže vozilo, da še spada v cenejši razred. Počitniška vozila ne glede na višino spadajo v cenejšo kategorijo, ugotavlja Adac, a vseeno svetuje, naj se vozniki pred odhodom na pot informirajo, kam njihova vozila uvršča slovenski sistem. 

Višji znesek lahko povzroči tudi strešni kovček

Poleg Slovenije naj bi imeli nenavadne sisteme tudi v Franciji, kjer se plačilo cestnine obračunava elektronsko glede na višino vozila, zato lahko na skok v višji razred vplivajo celo strešni kovčki in visoke antene, povračilo preplačane cestnine pa ni lahko. 

Na Poljskem morajo imeti vozila na določenih odsekih zaprtega cestninskega sistema v avtu poseben oddajnik, ki komunicira z infrastrukturo. Podoben sistem uporabljajo na Portugalskem, če vozilo transponderja nima, se ob prvem vstopu na avtocesto zabeleži registrska tablica in nato ob izhodu v roku 48 ur poravna cestnino na poštnih izpostavah.

Na Madžarskem pa so letos uvedli nov razred vinjet, ki pokriva majhne avtobuse in počitniške avtodome.

dezurni@zurnal24.si

Avtomobilistične teme tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 8
  • h3o 20:33 30.junij 2015.

    Moje mnenje je, da muslimani ne bi smeli voziti po naših avtocestah. Oni bi se morali peljati na kočijah

  • Ivo 19:41 30.junij 2015.

    Pa na malo potrebo gre pri nas ;-)

  • bfilipe 18:06 30.junij 2015.

    AC v podalpski mali niso podobne kurjm stezam drugih držav..se peljem zadnjič v nalivu po Italiji dosti spodobno in potem pod istim deževnim razmeram v državi plebsa..sem mislil da bo me odf... s ceste ..kvalitete v gradnji cest sploh ni ...prikaži več za omenjati..pokradenega denarja čez AC pa tudi ne ..namest do bi Zidarja za jajce obesili nekam ker je pokradel denar in zgradil ljudem nevarne ceste po katerih se pobijajo, se jim ta smeji s prostosti.. itak pa so ceste meka za desničarje in pralnica preko železnic..mater a bo gamad odgovarjala za to al nč..ma kje za slovenske plebejce je to dobr..