Slovenija
31 ogledov

Adijo stolček, adijo magisterij?

Borut Ambrožič Anže Petkovšek
Mariborska pravna fakulteta je imenovala komisijo, ki bo odločala, ali bo poslancu Pozitivne Slovenije Borutu Ambrožiču zaradi prepisovanja vzela magisterij.

Pozitivna Slovenija (PS) bo v torek na seji sveta stranke sprejela sklep o nadaljnjem statusu svojega poslanca Boruta Ambrožiča, ki naj bi v svoj magisterij prepisal tujo diplomsko nalogo. Kakšen naj bi bil sklep, še ni znano, saj je senat mariborske pravne fakultete šele imenoval tričlansko komisijo, ki bo preučila, ali je magistrska naloga res prepisana. Na razgovor bo povabila tudi Ambrožiča, potem pa sprejela sklep, ali se mu odvzame magistrski naziv.

PS bi lahko Ambrožiča izključila, iz parlamenta pa lahko odide le po lastni volji. Tudi poslanca Ivana Simčiča je DeSUS zaradi izkazovanja s ponarejenim spričevalom izključil, a je ostal poslanec.

Ambrožič še vedno zavrača očitke

Medtem je poslanec PS Borut Ambrožič danes spet odločno zavrnil očitke, da je v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome. Prepričan je, da je pri računalniški analizi, ki je to pokazala, prišlo do "neljubih napak". Za pojasnila glede analize je že zaprosil Milana Ojstrška iz fakultete za računalništvo in informatiko.

Sprašuje še, v kakšne namene uporabljajo program, kdaj in kdo uporabo določi, kdo je razvil program in kakšno metodologijo uporablja, kakšne so omejitve in reference programa, kdo ima licenco za interpretacijo rezultatov programa in kdo mu jo je podelil. Poslanca nenazadnje zanima, ali računalniški program upošteva citate.

Odgovori mu bodo, pravi, pomagali "pri razjasnitvi hude obtožbe, ki trenutno leti na moje avtorsko delo". Spomnil je še, da so le ugotavljali podobnost med besedili, medtem ko o plagiatorstvu odločajo strokovnjaki. Glede na zakonodajo in pravno prakso je namreč nujni pogoj za avtorsko delo zadostna stopnja individualnosti, je še navedel poslanec.

Če bi navedbe o prepisu držale, bi to po njegovih izračunih pomenilo, da prepisano besedilo v njegovi magistrski nalogi obsega vse od 55 do 246 strani. To pa po njegovem ni mogoče, saj njegova magistrska naloga obsega 265 strani, diplomska naloga pa 38.

Komentarjev 9
  • allstarr111 20:22 26.februar 2013.

    Kak spacjalist, še za enega od mulcev ni bil sposoben zrihtat osnovno al srednjo šolo, so jih dobil, kaka kazen jih je doletela pa lahko le enkrat ugibam, nobena :)

  • linka 07:45 31.julij 2012.

    pokvarjenec več !

  • Avatar vili100
    vili100 21:26 26.julij 2012.

    Kdo mu bo le kaj napravil. To so mali bogovi ki na račun svoje stranke delajo kar hočejo.Plus tega je celo levo ozadje tako usklajeno da prevarante ščitijo do zadnjega.