Šport > Zimski športi
72 ogledov

Tekač obtožen, da je ekonomski migrant

smučarski tekači EPA
Venezuelski tekač na smučeh Adrian Solano je zaradi neposluha francoskih oblasti izgubil mesec treninga na snegu.

Adrian Solano na bližnjem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Lahtiju resda ne bo v ospredju, ko bo šlo zares v tekaških smučinah, ima pa že zdaj dobro zgodbo in morda tudi izgovor, če bo nastopil slabše od pričakovanj. Za venezuelskim tekačem je namreč prava odisejada na poti na prizorišče SP.

Solano, ki je v začetku tedna končno prispel na prizorišče SP na jugu Finske, je novinarjem potožil, da je zaradi birokratskih zapletov ostal brez enega meseca treninga na snegu.

Njegove težave so se začele v Franciji, ko je v Parizu na poti na Švedsko, kjer je nameraval trenirati pred SP, na letališču čakal na drugo letalo. Tamkajšnje oblasti so pri preverjanju posumile, da ni to, za kar se je predstavil - smučarski tekač.

"Ko sem 19. januarja prišel v Pariz, sem jim razložil, da sem smučar tekač, ki potuje na trening na Švedsko. Niso mi verjeli, smejali so se mi in rekli, da v Venezueli smučanje ne obstaja," je dejal 22-letni športnik.

Pojasnil je, da za trening uporablja tekaške rolke, a ni bil prepričljiv. Dodatno sumljiv je postal, ko so ugotovili, da ima v žepu samo 28 evrov: "Obtožili so me, da sem ekonomski migrant, ki beži iz domovine zaradi slabih razmer."

Žrtev diskriminacije

Dejal je, da so bili njegovi dokumenti ustrezni, s seboj pa je imel tudi poverilno pismo s potrdilom, da ima pokrite stroške tako za trening na Švedskem kot za nastop na SP. Kljub temu so ga Francozi čez nekaj dni izgnali iz države. "Bili so diskriminatorni zaradi mojega državljanstva ali pojave," je prepričan Solano.

Odnehal pa ni, venezuelsko veleposlaništvo je zaprosil za novo letalsko karto ter zdaj končno prišel do Lahtija. "Zdaj nimam več nobene prednosti. Izgubil sem mesec dni treninga. A ne bom odnehal, smučanje so moje sanje," je v srečen konec zgodbe prepričan Venezuelec.

 
Komentarjev 1
  • blueone 02:49 24.februar 2017.

    Adrian Solano je top :-) Legenda!