Slovenija
133 ogledov

Afera Koprivnikar: Facebookovi podatki se ujemajo

Zoran Petrovič, SPS Anže Petkovšek
Podatki, ki jih je Specializirano državno tožilstvo dobilo od podjetja Facebook, se ujemajo s posnetki zaslonskih slik, ki so krožili z anonimko, ki je bremenila policijske sindikaliste v aferi Koprivnikar.

Državna pravobranilka Neva Aleš Verdir je na današnjem naroku v tožbi predsednika SPS Zorana Petroviča zoper policijo oz. ministrstvo za notranje zadeve zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi - Petrovič v njej zahteva vrnitev na svoje delovno mesto - predložila podatke družbe Facebook. Iz podatkov je razvidno, da pogovori na zaslonskih slikah iz anonimke niso prirejeni ali spremenjeni. 

Petrovičev zagovornik Boris Kanduti je sicer po prvem vpogledu v kopije dokumentacije ugotavljal, da je ta drugačna in da gre za drugačen format kot na slikah iz anonimke. Sodišče bo prihodnjič zaslišalo policista Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Andrej Jug, ki je odpotoval na ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in tam pregledal dokumentacijo, ki jo je na slovensko zahtevo predala družba Facebook. 

Pravobranilka je povedala, da je iz podatkov razvidno, da so se člani sindikata v zasebni klepetalnici na Facebooku kasneje dogovarjali tudi o izbrisu svojih profilov. 

Fank: Iz več virov prihajale informacije o nezakonitih dejavnostih sindikata

Generalni direktor policije Marjan Fank je na sodišču pojasnil, da so mu že pred večerom, ko je bil v policijskem nadzoru ustavljen minister Boris Koprivnikar, iz več virov pritekale številne informacije o načrtovanih dejavnostih sindikata, ki da niso zakonite. Med drugim je naštel opuščanje dolžnih ravnanj, blokade pomembnih podjetij z nadzorom tovornega prometa na vhodu v podjetja z namenom povzročanja gospodarske škode, pa tudi nadzor premierja Mira Cerarja ter ustavljanje ali nadzor posameznih članov vlade, Fank je izpostavil Koprivnikarja ter takratnega ministra za finance Dušana Mramorja.

Na vprašanje Petroviča, ali je pripravljen na poligrafu ponoviti svoje trditve, pa je Fank dejal, da ne, ker da "ne rabim oprati ne svojih odločitev ne svojega imena pred javnostjo".

"Večje sramote še ne"

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je v svojem pričanju danes potrdil Petrovičeve trditve s prejšnje obravnave, da mu je Uroševič dan po policijskem nadzoru posredoval SMS sporočilo generalnega direktorja policije, da "večje sramote, kot je ta s Koprivnikarjem, še ni doživel" ter da upa, "da boste razumeli, da ne bom na vaši strani, ker je to pod vsakim nivojem".

Pojasnil je, da so na nekaterih sestankih pogajalskih skupin obeh sindikatov glede sindikalnih aktivnosti v času stavke padali tudi kakšni "pobalinski" predlogi, vendar jim sam ni dajal pozornosti oz. jih je preslišal. Kot je pojasnil, je bilo tega veliko, ni se pa spomnil, ali je take predloge kdaj dal tudi Petrovič.

Nazaj v policijo ne more

Vrnitev Petroviča v policijo ni možna, je danes poudaril Fank, češ da je bilo do te mere porušeno zaupanje, da delovnega razmerja ni mogoče nadaljevati. Tudi pravobranilka je v imenu ministrstva za notranje zadeve poudarila, da "obstajajo okoliščine, zaradi katerih nadaljnja zaposlitev Petroviča v policiji ni mogoča". Ob tem je navedla pričanja Petroviča v tem postopku, ki so se že izkazala za neresnična.

Komentarjev 4
  • mirror 22:15 20.januar 2017.

    Šikaniranje državnega ministra s strani manjše skupine državnih uslužbencev iste države je pomembnejše kot komentar neznanega komentatorja. Če bi taisti komentator komu grozil, bi organi pregona takoj ukrepali po črki zakona. Uporabi pač psevdonim kot vsi, ali ga zamenjaj kot ...prikaži več gesla, kar je vsem dopustno.

  • Hi5 09:29 20.januar 2017.

    Bravo Facebook. Se vidi kakšne barabe delajo v policiji. Sramota. Že tako bi morali biti policaji, če bi hoteli pridobiti neko spoštovanje državljanov, klaso boljši od nas samih in vzor z svojim vedenjem. Idealna situacija. Da pa se gre takšne ...prikaži več igrice predsednik enega od sindikatov, ki bi moral biti še nivo višje, pa je zgodba zase. In potem se policisti od njega, tudi po tem dogodku, ne distancirajo. Kaj še reči o policajih? Vse tisto reševanje življenj, neka kvazi dobra dela, padajo s tem, ko podpirajo tak drek, v vodo.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:00 20.januar 2017.

    Mogoče je pa kriv tvoj priimek,samo razmišljam no?