Slovenija
118 ogledov

Afera Patria s stroški in obrestmi

patria Anže Petkovšek
Sodni postopek v zadevi Patria je zastaral kljub nasprotovanju Janeza Janše in sodišče ter nekdanji obdolženci bodo zdaj poračunali stroške, nagrade in odškodnine. Če bodo obdolženci tako želeli, celo z obrestmi. Kolikšne odškodnine lahko pričakujejo zaradi neupravičenega prestajanja zapora?

Predno je ustavno sodišče razveljavilo obsodilno sodbo v primeru Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča in je kasneje zadeva zastarala so za sodne stroške, kazni in odvetnike vsi trije zapravili več tisoč evrov. Sodišče jim je del denarja že povrnilo, na del pa še čakajo. Pri tem je le Krkovič od države zahteval tudi vračilo z obrestmi.

Vsem trem je poleg zaporne kazni sodišče v prvem sojenju naložilo tudi plačilo 37 tisočakov kazni. V celoti sta jih plačala Janša in Krkovič, Črnkovič pa je do odločitve ustavnega sodišča konec aprila v osmih obrokih od skupno predvidenih 24 poravnal 12.333,36 evra. Vsi so dobili denar približno tri mesece po odločitvi sodišča, poleg tega pa jim je sodišče povrnilo tudi še skupno preko 20 tisočakov za sodne stroške kazenskega procesa in sodne takse.

Krkovič pa je naknadno lani konec novembra prejel še 233,56 evra obresti.

Stroški kazenskega postopka v zadevi Patria po razveljavitvi sodb s strani Ustavnega sodišča RS ob tem še niso izračunani, ker jih obdolženci in njihovi zagovorniki (še) niso priglasili. So pa vsi trije nekdanji obdolženci doslej prijavili že za skupno več kot 67 tisočakov terjatev za poplačilo njihovih odvetnikov. Levji delež je od tega prejel zagovornik Janeza Janše.

Kaj pa odškodnine?

Čeprav vsi trije obdolženci zaenkrat še niso jasno potrdili, da bodo od države terjali odškodnino zaradi neupravičeno prestanega zapora, je to smotrno pričakovati. Kot so nam potrdili na državnem pravobranilstvu, zaenkrat od Janše, Krkoviča in Črnkoviča zahtevkov sicer še niso prejeli. Preden se oškodovanci sploh obrnejo na sodišče glede odškodnine, pa so se v skladu z zakonom dolžniti obrniti na pravobranilstvo.

Na kakšno odškodnino pa lahko računajo? V povprečju naj bi bila ustaljena praksa, da država podeli med 40 in 47 evrov na dan neupravičenega odvzema prostosti. Ob tem po pojasnilih predstavnice pravobranilstva Tajde Toni upoštevajo tudi ugled, ki ga je pred tem oškodovanec užival, odnos okolja do njega po odvzeti prostosti, objavo podatkov o priprti osebi v medijih, čas trajanja in vse druge okoliščine, ki so vplivale na naravo, težo in trajanje duševnih bolečin.

Eno največjih odškodnin v zgodovini samostojne države je sicer iztržil Martin Uhernik, ki je za zapahi neupravičeno preživel sedem let. Od države je terjal milijon evrov, od tega slabih 793 tisoč evrov za nepremoženjsko škodo in okoli 195 tisoč evrov za premoženjsko škodo. Sodišče mu je za nepremoženjsko škodo leta 2012 prisodilo slabih 305 tisoč evrov, za premoženjsko pa leto pozneje 155 tisočakov.

V SDS so se sicer odločili, da bodo državo tožili za skoraj 900.000 evrov zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014 .

Komentarjev 47
  • contra 19:31 29.april 2017.

    A ti veš, kaj je dokaz, kaj pa natolcevanje?

  • contra 19:28 29.april 2017.

    Ti si pa res teslo, verjameš v pravljice? Če bi bilo kaj res, bi ta dva plačanca Janšo tožila!

  • contra 19:25 29.april 2017.

    ta Janez je ovca, ne moreš mu pomagatu!