Svet
17 ogledov

Agresija se nadaljuje

Ruski tanki EPA
Ruske vojaške sile naj bi z oklepniki požgale naselja v kraju Novosvitlivka blizu Luganska na vzhodu Ukrajine tik ob meji z Rusijo.

Ruske vojaške sile naj bi z oklepniki vdrle v kraj Novosvitlivka blizu Luganska na vzhodu Ukrajine tik ob meji z Rusijo, poroča The Guardian. 

 

Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Lisenko opisuje, da naj bi oklepniki strelivo izstrelili v praktično vsako hišo v tem kraju, zaradi česar naj bi bila vsa tamkajšnja naselja uničena.

"Rusija nadaljuje s svojo vojno agresijo nad Ukrajino. Še naprej pošiljajo vojaško opremo svojim pripadnikom," poudarja Lisenko.

Nekaj izpuščenih, nekaj mrtvih

Proruski separatisti so sicer na vzhodu Ukrajine iz obkoljene vasi Ilovajsk izpustili več deset ukrajinskih vojakov. Vojaki so vas lahko zapustili dan po tistem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin pozval separatiste k oblikovanju posebnih koridorjev za izhod ukrajinskih vojakov.

Medtem pa ukrajinski in ruski mediji poročajo o bombnih napadih na ukrajinsko mesto Doneck, v katerih sta umrla najmanj dva civilista.

Mestne oblasti Donecka so sporočile, da so razmere na območju mesta že od jutra napete in da so prebivalci nekaterih delov mesta poročali o silovitih eksplozijah.

Ukrajinska vojska je sicer danes obnovila ofenzivo v samooklicani regiji Lugansk. Lisenko pravi, da so proruske sile v spopadih na območju izgubile 40 svojih pripadnikov.

Evropa bo ukrepala, če bo treba!

Da je "položaj v Ukrajini zelo resen, dramatičen, saj je blizu točka brez povratka, zato je treba zdaj storiti vse za umiritev razmer," zdaj opozarja tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko svari, da je preblizu meja, od koder ne bo več poti nazaj k mirovnemu načrtu med sprtima stranema. 

Barroso poudarja, da je Evropska unija (EU) pripravljena odločno ukrepati proti Rusiji z zaostritvijo sankcij, če se bodo razmere zaostrovale, a da obenem pušča odprta vrata pravi politični rešitvi, ki bo spoštovala neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Sankcije po njegovih besedah niso same sebi namen, temveč želi EU z njimi oblastem v Rusiji pokazati, da stanje ni sprejemljivo in zato pozvati k politični rešitvi. "Sankcije niso same sebi namen, ne vidimo jih kot sredstvo zaostrovanja, temveč so odziv na zaostrovanje, ki ga nismo želeli."

Barroso je ruskega predsednika Vladimirja Putina že pozval, naj spremeni smer, saj da ta vojna ne bi smela biti nikomur v interesu.

 

 

 

 

Komentarjev 5
  • URIAH HEEP 20:00 31.avgust 2014.

    Maš ti hitlerja v obliki EU, evropske komisije, ZDA, IMF, ECB, FEDA...To so resnični Hitlerji oz možje iz ozadja, ki so doslej financirali obe strani vojne in tako kovali dobičke v bankah, vojaških industrijah... To so ljudje, ki so ...prikaži več financirali Hitlerja, Stalina, Lenina Pol pota...Mater imate oprane možgane ljudje.

  • URIAH HEEP 19:57 31.avgust 2014.

    Ma kaj mate vsi oprane glave?Prvo so sestrelili M17, pol so neki drugega, pol nekaj tretjega...Pa še vsi primeri so se izkazal za zlagane.A vi verjamete Britancem , Američanom in Natu, tako kot so trdili, da je ...prikaži več Bin Laden iz neke jame ukanil ves Ameriški vojaški sistem in spalil WTC, pa pol Sadam z orožjem, ki ga nobede ni mogel najti, aja Bay of pigs, zaliv Tonkin-Vitenam, pa pol Srbija...?Resnično, a Vi verjamete tem lažnivcem, ki so jih že 100X ujeli na laži in so to tud sami priznali...?Če da, pol vam ni pomoči!

  • Žurnalček 10:46 31.avgust 2014.

    Očitno NATO ni to za kar se predstavlja !!! Udarte po Rusih ta trenutek , kajti jutri bo prepozno !!!!!!Bagra Ruska slamnatih štumfov. Pa kaj jih ni moj prjatu v Borovu , še bolj kosil z mitraljezom čez Donavo.