Šport
51 ogledov

Ahonen ostaja v karavani, Rusi zagreti za Zupana

Janne Ahonen EPA
Janne Ahonen se še ne namerava posloviti od karavane smučarskih skakalcev. Ruska reprezentanca medtem snubi slovenskega trenerja Matjaža Zupana.

Sloviti Finec Janne Ahonen bo sledil zgledu japonskega veterana Noriakija Kasaia in v karavani vztrajal vsaj do svetovnega nordijskega prvenstva leta 2017 v domačem Lahtiju, če ne vse do olimpijskih iger leta 2018 v Pjeongčangu.

Večkratni svetovni prvak in petkratni zmagovalec novoletne skakalne turneje je načrte o podaljšanju kariere še za nekaj let, nazadnje se je iz pokoja vrnil ravno zaradi lova za olimpijskim odličjem, potrdil za spletno stran Iltalehti.fi. 

Motivacija domači Lahti

"Z veliko gotovostjo lahko rečem, da bom vztrajal še vsaj tri leta do svetovnega nordijskega prvenstva v mojem domačem Lahtiju leta 2017," je dejal 36-letni Ahonen. O tem, ali bo del finske reprezentance tudi na naslednjih zimskih olimpijskih igrah, Ahonen še ni potrdil.

Če se bodo ugibanja tudi dejansko uresničila, bo Ahonen prvi Finec, ki bo kot športnik sodeloval na sedmih olimpijskih igrah. Zagotovo pa ne bo presegel starostnega mejnika, ki ga je letos v Sočiju dosegel Kasai. Japonec je namreč z 41 leti postal najstarejši nosilec olimpijske kolajne v smučarskih skokih. Kasai se je v Sočiju veselil srebrne posamične kolajne in ekipnega olimpijskega brona. Ahonen bo namreč čez štiri leta slavil 40. rojstni dan.

Zupan med kandidati v Rusiji

Ni skrivnost, da so v Rusiji Slovenci zelo cenjeni. Četica slovenskih trenerjev, ki skrbijo za razvoj zimskega športa v največji državi na svetu, bo po poročanju spletne strani Mednarodne smučarske zveze (Fis) bogatejša za še enega člana. Nekdanji glavni trener slovenskih skakalcev Matjaž Zupan se pogovarja o sodelovanju z ruskimi smučarskimi skakalci.

Zupan je nazadnje kot trener sodeloval s Francozi, v svoji bogati trenerski karieri pa je nekaj časa sodeloval tudi s češkim taborom. Češko reprezentanco bo v novem olimpijskem obdobju prevzel Avstrijec Richard Schallert, ki bo na položaju nasledil Davida Jirouteka. Po koncu petletnega sodelovanja s češko reprezentanco se za Jirouteka prav tako zanimajo Rusi. Jiroutek je skupaj z Zupanom začel pogajanja o sodelovanju z rusko smučarsko zvezo, še poroča spletna stran Fis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.