Slovenija
74 ogledov

Aids je prinesel veliko groznega, na srečo pa tudi to

Vrče žuranje na razvratni plaži Klemen Štular
Trend števila najstniških nosečnosti že vrsto let upada. Še leta 2012 je bilo takšnih primerov v Sloveniji 383, pred dvema letoma le še 231, torej kar 40 odstotkov manj. Zakaj se starost mladih, ki se odločajo za prvi spolni odnos znižuje, kako ozaveščeni so mladi in kdaj se je treba z njimi začeti pogovarjati o spolnosti?

Raziskave kažejo, da socialno ekonomski status družine na spolno aktivnost mladih ne vpliva, je pa ključnega pomena odnos staršev do mladih, poudarjajo strokovnjaki. "Pomembno je, da je odnos odprt, zaupen, da se veliko pogovarjajo. Tudi odnos med staršema vpliva na tveganost vedenja, ne le ko gre za spolnost, pač pa tudi droge, alkohol in tobak," pojasnjuje Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Iz izkušenj vemo, da je veliko primerov najstniških nosečnosti pri Romih, pravi Leskovškova. To dokazuje tudi statistika, lani so namreč največ primerov, kar 53 od 231, zabeležili v jugovzhodni Sloveniji. 

Nosečnosti | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

S spolno vzgojo je zato treba začeti čimprej. Ljudje mislijo, da je spolna vzgoja anatomija, obveščanje o menstruaciji, razlikah med dečki in deklicami, a to ne drži dodaja Leskovškova: "S ciljano spolno vzgojo je treba začeti otroke izobraževati najkasneje v zadnji triadi osnovne šole, torej v sedmem oziroma osmem razredu. Že pred tem pa jih je treba naučiti, da se znajo postaviti zase, da znajo izražati svoja čustva, da morajo spoštovati tudi samega sebe.  Če je otrok samozavesten in ima za vrednoto tudi zdravje, bo lažje rekel 'ne'." 

Pospešeno ozaveščanje mladih se je začelo v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko je izbruhnila epidemija Aidsa. Mladi so bili prek plakatov in zloženk zelo dobro seznanjeni s problematiko Aidsa, niso pa tako dobro ozaveščeni glede spolnosti, poudarja stroka. Področju spolnosti med mladimi pa so se začeli posvečati šele kasneje. 

"Epidemija Aidsa je povzročila veliko groznega, je pa zato spolna vzgoja postala imperativ," pravi Leskovškova. 

Tri četrtine mladih ob prvem spolnem odnosu uporabi kondom

Pri nas se prav zaradi dobre ozaveščenosti tri četrtine mladih ob prvem spolnem odnosu zaščiti s kondomom, nato pa ta odstotek pade. 

Da ljudje v torbicah nosijo kondome, je nekaj običajnega. (Foto: iStockphoto) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Mlade spolnost zelo zanima, večina si želi glede tega več informacij. Pogosto mi pravijo, da če bi imeli vse te informacije, bi prvi spolni odnos imeli kasneje," pojasnjuje Leskovškova.

Zakaj potem takem šole na tem področju niso bolj aktivne? Pristojni pravijo, da v šolskem programu za to ni prostora. 

Že dolgo si stroka prizadeva, da bi v šolo pripeljali poučevanje spolne vzgoje, če pa že tega ne, pa vsaj izobraževanje o zdravju. Delno jim je to zdaj uspelo doseči v okviru preventivnih medicinskih pregledov. 

škisova tržnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Tukaj pa je vse zelo odvisno od osebja, nekateri imajo občutek za mlade, drugi ne. Nekateri jim informacije posredujejo, drugi ne, ponekod fante in punce ločijo, drugje ne. Izbor ljudi, ki mladim predavajo, je prepuščen šolam in včasih se na mestu predavatelja znajde nekdo, ki tam nikakor ne bi smel biti," poudarja. 

Spolna vzgoja se na nekaterih šolah torej izvaja, je pa veliko prepuščeno entuziazmu učiteljev. Ponekod so žal še vedno generacije, tako Leskovškova, mimo katerih gredo vse te informacije. Vse več pa je mladih, ki informacije dobi z interneta, tam je pa vse nefiltrirano. 

"Mislijo, da je to kot bi šli na pico in to na hitro opravijo"

Veliko škode lahko naredi tudi stroka sama. "Če kakšen konzervativen ginekolog mlado deklico, ki pride po kontracepcijo, nažene, naredi velikansko škodo – nekako jo prisili v tvegano spolno vedenje. Pri mladih je treba biti na tem področju odprt, treba jim je govoriti, naj s spolnostjo odlašajo, ne sme pa se prepovedovati," je odločna Leskovškova. 

škisova tržnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pogosto je sicer eden od dejavnikov pri odločitvi za prvi spolni odnos pritisk vrstnikov.

Mladi mislijo, da je večina njihovih kolegov že imela spolne odnose, ker se hvalijo, in to postane motiv. 

"Mislijo, da je to vstopnica za svet odraslih, da je to kot bi šli na pico in to na hitro opravijo, nato pa jim je žal," dodaja. 

Od leta 1981 se je starost mladih pri prvem spolnem odnosu znižala za eno leto. So pa bolj osveščeni. 

Po nekaterih raziskavah je ljudem v Sloveniji zelo pomembna zvestoba, a težava je, da imajo stalnega partnerja, teh partnerjev pa je lahko denimo v enem letu več. "Percepcija je, da so zvesti in nimajo tveganega spolnega vedenja, dejansko pa ima nekdo v biološkem smislu spolni odnos z vsemi preteklimi partnerji svojega partnerja," sklene Leskovškova.

david.jug@zurnal24.si 

Komentarjev 5
  • abyx 00:18 18.junij 2016.

    Porok skorajda več ni.

  • Dolfi 18:22 13.junij 2016.

    Pa še te mladoletne so ciganke. To je njihova folklora!

  • francl12 16:51 13.junij 2016.

    pa ne mi rečt, da sedaj mladi ne čakajo več do poroke.....he,he,he...Mladi pač ne znajo več na roke!