Svet
244 ogledov

A380 med letom odpovedala vrata

Airbus A380 EPA
V največjem potniškem letalu airbus A380 so se v ponedeljek med letom delno odprla vrata. Potnike in stevardese je zajela panika, vsi so pomislili na najhujše. K sreči so vrata tudi s pomočjo odej in lepilnega traku vzdržala.

Potniki so z letalsko družbo Emirates in praktično povsem novim airbusom A380 leteli na liniji iz Bangoka v Hongkong. Na višini okoli 8.200 metrov in dve uri po vzletu pa so vrata za izhod v sili v poslovnem razredu nenadoma popustila. Močno je počilo in nastala je večcentimetrska reža med podbojem in vrati. Pritisk v kabini je padel, potnike je zajel oster mraz, iz vrat pa je zaradi zračnega upora začelo bobneti.

"Vrata bodo šla!"

Po pričevanju enega od potnikov na krovu, Britanca Davida Reida, je v tistem trenutku ena od bližnjih stevardes skočila s svojega sedeža in le nejeverno gledala v vrata. Nato je z bledim obrazom stekla po hodniku, zgrabila interkom in začela kričati: "Vrata bodo šla, vrata bodo šla ..." Reid se spominja, da se je nato skrila pod sedež.

Ljudi je takrat zajela panika. "Strmoglavili bomo, strmoglavili bomo!," se Reid, ki ima sicer sam licenco za letenje z manjšimi civilnimi letali, spominja krikov ostalih potnikov.

Po njegovem pripovedovanju, ki ga povzema News.com.au, so po nekaj minutah pilot in osebje sklenili, da vendarle ne bodo izvedli manevra za pristanek v sili, temveč so "normalno" nadaljevali let. Zato so zaprli prehod med poslovnim in ekonomskim razredom, da v slednjem ne bi opazili težav, režo v vratih pa so skušali zapolniti kar z odejami in blazinami, ki so jih skupaj povezali s pomočjo lepilnega traku.

"To je tehnološko najnaprednejše letalo, pa je bila potrebna najbolj neverjetna rešitev za zapolnitev luknje," je kritičen Reid, ki je kasnejše razmere do pristanka opisal kot zelo surove, saj je potnike zelo zeblo, trušč vrat pa je preprečeval kakršenkoli pogovor.

Na Airbusu so potrdili težave na letu, a so jih močno omilili. "Lahko potrdimo, da je na letu EK384 na zgornjem krovu A380 med letom prišlo do žvižgajočega hrupa, ki je prihajal od enih vrat. A varnost potnikov ni bila ogrožena niti za trenutek. Na A380 tako kot pri drugih letalih vrat zaradi posebnega mehanizma ni mogoče odpreti med letom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.