Slovenija
67 ogledov

PZS pozdravlja preklic sporne akcije

krvodajalska akcija Denis Avdić Žurnal24 main
Planinska zveza pozdravlja odločitev Radia 1 o zaključku akcije, s katero so na Radiu 1 pozivali poslušalce, naj prinesejo svoje stare TV-sprejemnike na Komno.

"Planinska zveza Slovenije (PZS) pozdravlja odločitev Radia 1 o zaključku akcije," so nam sporočili z zveze, potem ko so se na Radiu 1 odločili preklicati nagradno akcijo, v kateri je Denis Avdić pozival poslušalce, naj do sobote zvečer prinesejo svoje stare TV-sprejemnike na Komno.

"Radio 1 in Big Bang sta v skladu z željo PZS danes ob 12h zaključila z nagradno akcijo na Komni, ... Čeprav so vsi poslušalci, ki so se odzvali na akcijo izkušeni gorniki in so na Komno prišli ustrezno opremljeni, smo se odločili, da vseeno spoštujemo voljo PZS," so na Radiu 1 zapisali na svoji spletni strani.

Radio 1: Neizkušenim zagotovimo spremstvo vodiča

Na radiu so akcijo preklicali, potem ko so se v PZS odločili, "da pozovemo vse obiskovalce gora in poslušalce Radia 1, naj dobro premislijo o sodelovanju v tej in vseh podobnih akcijah. Upamo, da se ljudje zaradi obljubljene nagrade ne bodo lahkoverno podali v visokogorje ... in ne bodo ogrožali lastne varnosti in varnosti drugih," je pojasnil predsednik PZS  Bojan Rotovnik.

V visokogorju namreč še vedno vladajo zimske razmere in je akcija z varnostnega vidika nevarna. Dom Komna stoji na 1520 metrih nadmorske višine, medtem ko je po podatkih Agencije RS za okolje v Julijskih Alpah na nadmorski višini 1500 metrov do okoli 90 centimetrov snega, so še opozorili na PZS.

Na Komni je sonce in 10 stopinj nad ničlo, pa so preverili radijci. "Pot je shojena, sneg zaradi visokih temperatur že kopni," medtem pa so poudarili, da so tudi zvezi pojasnili, da so vsem poslušalcem, ki so se odločili prinesti svoj zaslon, dali zelo jasne napotke o varnosti in jim, če niso izkušeni planinci, tudi zagotovili spremstvo gorskega vodiča. 

PZS: Mi odpadke odnašamo z gora, oni jih prinašajo

"V akciji gre za tekmovanje, kdo bo na Komno – v osrčje Triglavskega narodnega parka – prinesel največji odpadni televizor, torej nevarni odpadek," so bili zgroženi planinci, ki, kot pravijo, že 25 let odnašajo odpadke z gora.

Zasloni, ki so v tej akciji prišli v poštev, so nove generacije in so ploski, kar pomeni, da nimajo katodne cevi, so odgovorili z radia in dodajajo: "Pretiran strah zaradi onesnaževanja okolja je zato po naši oceni povsem odveč. Se pa strinjamo, da moramo biti vsi pozorni." Akcijo so zasnovali z namenom promocije Komne in slovenskih gora že tretje leto zapored, so še dodali na Radiu 1.

"Denis na hladnem" ne prevzema odgovornosti

V pravilih za sodelovanje v izzivu "Denis na hladnem" organizator Radio 1, d. o. o. in pokrovitelj Big Bang "ne prevzemata nobene odgovornosti za kakršnokoli škodo ... ali za morebitne telesne, duševne ali materialne poškodbe ... Šteje se, da se sodelujoči v izzivu zavedajo, da sami nosijo odgovornost in posledice za morebitne telesne poškodbe in materialno škodo."

Vsi poslušalci, ki so se odzvali na akcijo, so izkušeni gorniki in so na Komno prišli ustrezno opremljeni, kar potrjuje, da so bili vsi pravilno obveščeni.

Komentarjev 8
  • allstarr111 16:31 02.marec 2012.

    Preklopiš tja kjer ni Avdića in greš na 24kur al pa žurnal pa ga imaš na prvi strani, kaj dej bo zasmetil cel prostor al kako. Avdič nam pa lepo minuse tala.

  • luca 15:46 02.marec 2012.

    Kolikor jaz vem na Komno vozi tovorna žičnica in so verjetno prav zato izbrali Komno, tako da se malo pomirite prosim.

  • Arnolfus 15:02 02.marec 2012.

    Akcija je bila res zelo nepremišljena in bedasta. Naj namesto TV-jev nesejo gor kakšen kos debla, ali pa kanister vode, če že morajo nekaj prinest.