Slovenija
86 ogledov

Aktiviral delovno brigado

Luka Rusić Nino Verdnik
Poplave. Škodo, ki so jo povzročile podivjane reke, vsak dan odpravlja osem tisoč ljudi.

Logo Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“V takšnih razmerah moramo stopiti skupaj in pomagati. Nisem mogel stati križem rok, ko sem videl, kakšno škodo je povzročila voda,” pojasnjuje Luka Rusić, Mariborčan, ki je prek družabnega omrežja Facebook aktiviral prostovoljce v poplavah.

Prostovoljno vihtijo lopate

V ponedeljek, ko je Drava iz minute v minuto bolj drla v domove in gospodarska poslopja številnih, se je 29-letni Mariborčan Luka odločil, da bo aktiviral nekaj svojih prijateljev, s katerimi naj bi se odpravil na teren pomagat pri reševanju. Na Facebooku je ustanovil skupino Poplave, ki ima že več kot 5.500 članov. “Zdelo se mi je, da bom prek družabnega omrežja najlažje dosegel čim širšo javnost, predvsem pa mlade, da se lahko koordiniramo, kje in kako bomo pomagali ljudem,” pravi Rusić, ki niti ne ve več, koliko prostovoljcev je na njegovo pobudo na terenu, saj ni pričakoval tolikšnega odziva. Več ekip prostovoljcev, ki so se organizirali ravno na pobudo na Facebooku, je te dni čistilo in pomagalo v Trčovi, Dogošah, Zrkovcih, Melju in Dupleku, organizirali so se tudi v Slovenj Gradcu, pomoč pa ponujajo prostovoljci iz Ljubljane, Domžal in drugih koncev Slovenije.

“Najprej so nas ljudje, ko smo prišli z lopatami, nekoliko začudeno gledali. Potem pa so z veseljem sprejeli našo pomoč. Ko vidiš, kakšno razdejanje je naredila Drava in da so nekateri ljudje ostali skoraj brez vsega, še lažje pomagaš in delaš tudi ves dan, če je treba,” dodaja Rusić, ki ima v svoji ekipi, ki že od ponedeljka pomaga po domovih, tudi nekaj prijateljev, ki so študenti ali pa so si za tako imenovano delovno brigado vzeli tudi dopust.

Delali dneve in noči

8.000 ljudi. Od poplav je bilo vsak dan na delu okoli osem tisoč ljudi, od tega okoli pet tisoč gasilcev, 300 pripadnikov civilne zaščite, 600 vojakov in več sto komunalnih delavcev. Poplave, ki so tokrat prizadele Slovenijo, so za sabo pustile okoli tri tisoč poplavljenih objektov. Država bo namenila vsaj deset milijonov evrov interventnih sredstev.

Zavarovalnica  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 1
  • Rok Šijanec 11:49 12.november 2012.

    Luko osebno poznam. Njegova dobrota se ne more meriti z ničemer. Pokazal si, da si ČLOVEK (in to ne samo enkrat). Kapo dol!