• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Junak Slovenije

1 komentar

Aktiviral delovno brigado

Poplave. Škodo, ki so jo povzročile podivjane reke, vsak dan odpravlja osem tisoč ljudi.

Katarina Pernat / Maribor

 

Luka Rusić poziva vse, ki še potrebujejo pomoč, naj stopijo v stik z njim prek Facebooka in skupine Poplave. Tam je mogoče najti tudi informacije, kam je mogoče oddati materialno pomoč za tiste, ki jih je naravna katastrofa prizadela najbolj. (Foto: Nino Verdnik)

 
“V takšnih razmerah moramo stopiti skupaj in pomagati. Nisem mogel stati križem rok, ko sem videl, kakšno škodo je povzročila voda,” pojasnjuje Luka Rusić, Mariborčan, ki je prek družabnega omrežja Facebook aktiviral prostovoljce v poplavah.

Prostovoljno vihtijo lopate

V ponedeljek, ko je Drava iz minute v minuto bolj drla v domove in gospodarska poslopja številnih, se je 29-letni Mariborčan Luka odločil, da bo aktiviral nekaj svojih prijateljev, s katerimi naj bi se odpravil na teren pomagat pri reševanju. Na Facebooku je ustanovil skupino Poplave, ki ima že več kot 5.500 članov. “Zdelo se mi je, da bom prek družabnega omrežja najlažje dosegel čim širšo javnost, predvsem pa mlade, da se lahko koordiniramo, kje in kako bomo pomagali ljudem,” pravi Rusić, ki niti ne ve več, koliko prostovoljcev je na njegovo pobudo na terenu, saj ni pričakoval tolikšnega odziva. Več ekip prostovoljcev, ki so se organizirali ravno na pobudo na Facebooku, je te dni čistilo in pomagalo v Trčovi, Dogošah, Zrkovcih, Melju in Dupleku, organizirali so se tudi v Slovenj Gradcu, pomoč pa ponujajo prostovoljci iz Ljubljane, Domžal in drugih koncev Slovenije.

  •  

    209 milijonov evrov in več naj bi bila višina škode ob poplavah, ki so ta teden prizadele več koncev Slovenije.

“Najprej so nas ljudje, ko smo prišli z lopatami, nekoliko začudeno gledali. Potem pa so z veseljem sprejeli našo pomoč. Ko vidiš, kakšno razdejanje je naredila Drava in da so nekateri ljudje ostali skoraj brez vsega, še lažje pomagaš in delaš tudi ves dan, če je treba,” dodaja Rusić, ki ima v svoji ekipi, ki že od ponedeljka pomaga po domovih, tudi nekaj prijateljev, ki so študenti ali pa so si za tako imenovano delovno brigado vzeli tudi dopust.

Delali dneve in noči

8.000 ljudi. Od poplav je bilo vsak dan na delu okoli osem tisoč ljudi, od tega okoli pet tisoč gasilcev, 300 pripadnikov civilne zaščite, 600 vojakov in več sto komunalnih delavcev. Poplave, ki so tokrat prizadele Slovenijo, so za sabo pustile okoli tri tisoč poplavljenih objektov. Država bo namenila vsaj deset milijonov evrov interventnih sredstev.

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima