Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

Aktivist, ki stavi na hipsterje

Dmitry Glukhovsky Anže Petkovšek
Dmitry Glukhovsky. Avtor bestselerja, ki je Rusijo pognal v novo gibanje in realnost.

Včeraj se je v prestolnici na promociji svojega romana Metro 2033, ki je med 34 jeziki preveden tudi v slovenščino, mudil uveljavljeni ruski pisatelj, mednarodni poročevalec, član kremeljskega kroga novinarjev in goreči aktivist Dmitry Glukhovsky. Okoli avtorja se je spletla malodane mitologija, saj je s svojim apokaliptičnim eksperimentom Metro 2033 v Rusiji poskrbel za pravo svetovnonazorsko in interaktivno gibanje ter prepričal več milijonov bralcev po svetu. Po knjižni predlogi je nastala tudi računalniška igra z veliko streljanja na mutante in druge spake, ki tako kot v romanu naseljujejo labirinte moskovske podzemne železnice.

Želi si, da bi bile knjige dostopne vsem

Dmitry Glukhovsky | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Verjamem v demokratičnost spleta. To, da objavljam zastonj, mi poveča krog potencialnih bralcev, saj se nekateri med njimi pozneje odločijo za nakup tiskane knjige. Menim, da je pomembno, da imajo bralci možnost brezplačnega dostopa do elektronskih knjig, tudi distribucija je poenostavljena," je razmišljal Glukhovsky, ki je svoje bralce v spletni knjigi Metro 2033 združil v alternativni realnosti. O svojih oboževalcih pravi, da so stari od 12 do 35 let. "Za moje bralce velja pravilo, da so pismeni in radovedni. Nočem, da so ljudje kaznovani, ker nimajo denarja ali ker živijo daleč stran od knjigarne. Jaz avtorskih pravic ne pojmujem na način, da prek njih izmolzem čim več denarja, temveč tako, da sem spoštovan prek upoštevanja pravic kot avtor. Knjige niso posel. Meni se je zgodil čudež, da sem s svojim romanom toliko zaslužil," je bil samozavesten 32-letni pisatelj, o vlogi Rusije danes pa je povedal: "V globalni politiki je Rusija izoblikovala dokaj neodvisno politiko in očitno je, da se ne namerava kar tako ukloniti željam Zahoda. So pa pri nas na oblasti zelo cinični ljudje, katerih edini fokus je denar." V demokratizacijo trenutne ruske vlade težko verjame: "Mi živimo v distopiji. Opozicija v Rusiji je aktivna. Gre za skupino sto tisoč posameznikov, znotraj katere sem tudi sam aktiven."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.