Šport > Zimski športi
336 ogledov

Slovenec, ki brani barve Kosova

albin tahiri EPA
Na nedavno končanem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v St. Moritzu je prvič v zgodovini samostojne države nastopila reprezentanca Kosova.

Kosovo je po zaslugi slovenskega smučarja in bodočega zobozdravnika Albina Tahirija prodrl na velika tekmovanja belega cirkusa. Korošec, ki je na začetku svoje kariere treniral pod okriljem Slovenske smučarske zveze (SZS), od leta 2009 tekmuje za Kosovo, kjer se je rodil njegov oče.

''Sem Albin Tahiri, prihajam z Raven na Koroškem, trenutno pa živim v Ljubljani, kjer študiram dentalno medicino. Moj oče prihaja s Kosova, kjer je bil rojen. Od leta 2009 nastopam za reprezentanco Kosova. Letos smo se prvič udeležili svetovnega prvenstva, ker smo bili šele lani sprejeti v mednarodno organizacijo FIS. V vmesnem obdobju je bilo nekaj negotovosti,'' je v pogovoru za slovensko nacionalno televizijo dejal 28-letnik.

Čeprav se je odločil za pripadnost drugi državi, na treningih še vedno tesno sodeluje s slovenskimi alpskimi smučarji. ''Sezona 2008/2009 je bila moja zadnja pod okriljem Slovenske smučarske zveze (SZS). Do takrat sem treniral v smučarskem klubu Črna, začel pa sem v klubu Fužinar Ravne. Čeprav tekmujem za Kosovo, sem se na treningih še vedno vključeval v slovensko reprezentanco. Treniram večinoma v Avstriji, Sloveniji, Italiji. Večkrat pa grem tudi na Kosovo na Brezovico, kjer poskušamo opraviti kakšen trening s kosovsko reprezentanco,'' je pojasnil Tahiri. Na vprašanje, ali se potemtakem smatra za profesionalnega smučarja, je odvrnil: ''Rekel bi, da nisem. V zadnjih petih letih, ko sem čakal na priznanje Kosova v FIS-u, sem svoje življenje posvetil študiju. Zadnji dve leti pa se trudim, da bi bil čim bolj profesionalen, ampak nam še veliko manjka, da bomo na nivoju, kjer so na primer Slovenija, Avstrija. Trudimo se in delamo velike korake. Pomembmo je, da smo tukaj in da gremo sčasoma naprej.''



Cilji za prihodnost so jasni. Želi so dokončati študij dentalne medicine in nadaljevati s šviganjem po belih strminah. ''Študij moram dokončati. Imam še tri izpite in upam, da bom letošnje poletje zaključil. Drugo leto na olimpijskih igrah pa naj bi bil že zobozdravnik na smučeh,'' je povedal slovenski smučar.

Tahiri je v St. Mortizu nastopil v vseh petih disciplinah. Na smuku je osvojil 51. mesto (+7,95), na superveleslalomu pa je bil 49. (+10,91). Najboljšo uvrstitev je vpisal na kombinacijski tekmi (45. mesto / +12,17), na veleslalomu ni prišel do cilja, na slalomu pa je ostal brez finalne vožnje. 

 
Komentarjev 1
  • znalec 22:45 20.februar 2017.

    seveda slovenskega potnega lista ni vrnil. ker ga nujno potrebuje za neovirane prehode čez mejo, kjer in ker šiptraji seveda ne smejo in morejo