Šport > Nogomet
52 ogledov

Čeferin: Ne bom hodil v volilne hiške

sport 17.02.11, Aleksander Ceferin, novi predsednik nzs, Ales Zavrl, volitve nov Anže Petkovšek
Evropska nogometna zveza bo 14. septembra na kongresu v Atenah izbirala novega prvega moža. Položaj predsednika se je izpraznil po odhodu suspendiranega Francoza Michela Platinija. Za vplivno funkcijo kandidira tudi Aleksander Čeferin, ki je v pogovoru za Delo izrazil optimizem pred kongresom.

Prvi mož Nogometne zveze Slovenije (NZS), 48-letni odvetnik iz Grosupljega Aleksander Čeferin, ima zelo dobre možnosti, da bo na tajnem glasovanju zasedel vpliven položaj na vrhu organizacije, pod katere okriljem je denimo zelo donosna in gledana nogometna Liga prvakov.

Za predsednika združenja evropskih nogometnih zvez, ene izmed šestih celinskih konfederacij svetovnega nogometa, se potegujeta tudi Španec Ángel María Villar in Nizozemec Michael van Praag. A prav Čeferinu poznavalci dogajanj v zakulisju evropskega nogometa pripisujejo največ možnosti za izvolitev na položaj predsednika zveze, ki je sestavljena iz 55 članic nacionalnih zvez ter letno ustvari približno za več kot dve milijardi evrov prihodkov.

UEFA predstavlja nacionalne nogometne zveze v Evropi, vodi nacionalna in klubska tekmovanja, vključno z evropskim prvenstvom, ligo prvakov, evropsko ligo in nadzoruje denarne nagrade, predpise in pravice medijev na teh tekmovanjih.

Odlični odnosi s "severnjaki"

"Že vrsto let imam odlične odnose s skandinavskimi in nordijskimi državami. Ne le s Švedi, tudi z Norvežani, Danci in Finci. Imamo podobne poglede na svet, tudi na nogomet, podobno velja za predsednike zvez iz držav naše nekdanje skupne države. Ko se je letos Michelu Platiniju zgodilo, kar se mu je, so me najprej poklicali Skandinavci in mi rekli: 'Mislimo, da bi bil ti pravi kandidat za novega predsednika.' Najprej sem se le nasmehnil, češ, kje bomo dobili podporo. Zatrdili so, da si bodo prizadevali za to, ker da je čas za spremembe, a se za to nisem kaj dosti zmenil. Potem so me poklicali Italijani in mi rekli, da me bodo podprli, če bom šel v boj. Na regijski konferenci, na kateri sta bili tudi Rusija in Turčija, me je enotno podprlo še trinajst držav. Dobil sem podporo več kot tretjine članic Uefe, zame je postala dolžnost, da se podam v tekmo, saj se ti v življenju ponudi samo ena taka priložnost. To je zame velik osebni izziv," je v intervjuju za sobotno izdajo časnika Delo dejal Čeferin.

Čeferin je prepričan, da nogometna Evropa bolj kot vse drugo potrebuje enotnost, kar lahko dosežejo le z dialogom in ravnovesjem. In prav v tem je po njegovem mnenju prednost, ker je Slovenec: "Slovenci smo lahko dober povezovalni element. Razumemo vzhod, zahod, sever, jug, nikjer nimamo velikih sovražnikov, govorimo tuje jezike, znajdemo se na zahodu, razumemo miselnost prebivalcev vzhoda, ne nazadnje tudi njihov smisel za humor ... "

Naveličani dosedanjega dela

"Pogosto se v športni politiki zgodijo tudi nelogične stvari, na primer pritiski tik pred volitvami na kakšno zvezo in tako naprej. Vse je možno do 14. septembra, toda zaenkrat mi po mojem kaže dobro. Drugega ne morem reči. Jaz gotovo ne bom hodil za delegati v tiste volilne hiške," je še dejal Čeferin.

"Med pogovori z nacionalnimi zvezami opažam, da so naveličane dosedanjega dela, obrazov, energije. Hočejo nove obraze, večjo transparentnost, vključenost v delovanje Uefa. Uefa je odlična organizacija, potrebuje le evolucijo, ima odlično administracijo. Toda zdaj sprejemajo odločitve v ozkem krogu, v katerem so ljudje, ki niso v ničemer povezani z nacionalnimi zvezami. S kolegi z vseh koncev Evrope, ki me podpirajo in mi pomagajo v kampanji, bi lahko naredili premik naprej z Uefo," je poudaril Čeferin, ki si je za bistvo svojega programa vzel geslo ustvarjanje ravnovesja.

Ob morebitni zmagi bo ena od njegovih zahtev omejitev mandatov za predsednika in člane izvršnega odbora Uefe. "Če to počneš dvajset let, očitno dobiš občutek, da je organizacija tvoja in ne sme nihče posegati tja," je pomisleke o pomanjkanju izkušenj zavrnil Čeferin, ki uživa večinsko podporo s predlogom, po katerem bi kazni za enake prekrške določali glede na višino proračuna posamezne zveze.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.