Magazin > Lepota & telo
582 ogledov

Alenka Košir: Ne spadam več na pisto

Alenka Košir Boštjan Tacol
Najprej manekenka, nato mamica, zdaj pa zagrizena vaditeljica. Alenka Košir je po osmih letih spoznala, da brez gibanja ni ista, zato zdaj spodbuja vse mamice, naj ji sledijo.

Poleg vodenja visoko intenzivnega intervalnega treninga trenutno končuje še doktorski študij na fakulteti za šport, hkrati pa pri drsalnem društvu na Bledu dela kot strokovna sodelavka. Supermama, ni kaj.

S kakšno vadbo se ukvarjate, kaj ponuja ženskam?
Gre za visoko intenzivni intervalni trening (VIIT), ki je zasnovan tako, da izjemno hitro dosežemo boljšo kondicijsko pripravljenost telesa. Uravnovešeno vpliva na vse gibalne sposobnosti in tudi na vzdržljivost, hkrati pa omogoča hitro transformacijo telesa. Vsebuje elemente funkcionalne vadbe in metaboličnega treninga. VIIT sem odkrila, ko sem iskala vadbo zase. Hotela sem nekaj, kar bi mi pomagalo, da bi se čim prej spravila v formo, saj sem bila osem let povsem neaktivna. Vmes sem dobila tri otroke, zaradi česar mi je seveda primanjkovalo časa. Za ta trening pa potrebuješ od dva- do trikrat na teden po eno uro, možno pa ga je izvajati tudi vsak dan od 5 do 20 minut. Gre za dejavnost, pri kateri se nihče ne more izgovarjati, da nima časa.
Kaj vas je po osmih letih spodbudilo k treningu?
V prvi vrsti je bilo to počutje, ne toliko videz. Oblečeš se že tako, da malo zakriješ napake, vendar sem se vsako jutro, ko sem vstala, počutila zelo nezdravo. Saj toliko pa tudi nisem stara (smeh). Pred dvema letoma sem se nato odločila, da je čas za spremembo.

Se je bilo težko spraviti nazaj v formo?
Grozno, zelo težko. Imela sem milijon izgovorov (smeh). Vedno je bilo nekaj.

Kako vam je potem uspelo, da se niste vdali starim navadam?
Rekla sem si, da niti leta niti otroci ne smejo biti razlog, da bi se zapustila ter počutila tako slabotno in nezdravo.

Alenka Košir | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Kakšen pa je vaš jedilnik, se čemu odrekate?
Zdaj sem že v fazi, ko je moj metabolizem tako pospešen, da se lahko prekršim večkrat kot poprej. Načeloma jem vse, predvsem veliko zelenjave in sadja, poskušam pa se izogibati določenim stvarem: industrijsko predelani in mastni hrani, belemu sladkorju in beli moki. Še vedno pa pojem pico in grem na burek. Če se v osnovi zdravo prehranjuješ, si lahko občasno privoščiš tudi pregrehe, a ne vsak dan.

Se zavzemate za več obrokov na dan?
Ja, idealno je imeti od pet do šest obrokov. Vendar mi ne uspe vedno. Se pa trudim, da se ne dogaja, da do 14. ure ne jem nič, potem pa se najem. To je najslabše. Tudi svojim strankam svetujem glede prehrane in jim sestavim jedilnik. O tem imam splošno predavanje.

Kaj bi rekli mamicam, ki se po porodu zapustijo in nikakor ne najdejo motivacije za vadbo?
Če je uspelo meni, lahko vsaki. Sem dokaz, da je mogoče, samo motiv je treba najti. Nekaterim mamicam je očitno vseeno, kako se počutijo in kako so videti. Vsaka mora najti svojo motivacijo.

Je mogoče najti čas za telovadbo, čeprav imaš majhnega otroka?
Kot smo si različni odrasli, so si tudi dojenčki. Nekateri pustijo mamicam malo več manevrskega prostora in spanja, vendar mi take sreče nismo imeli. In ko si neprespan, si želiš samo spanja. Gibanje takrat ni prioriteta.

Alenka Košir | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
V javnosti ste znani kot nekdanja manekenka. Vas mika, da bi se vrnili v te vode?

Ne, niti ne. Zdi se mi, da ne spadam več na pisto. Takrat je bilo super in imela sem odlično priložnost za zaslužek. Poleg tega sem veliko prepotovala, videla, kaj se dogaja v zakulisju tega sveta, spoznala ogromno ljudi ... Manekenstvo je bilo odlična izkušnja, ki pa sem jo že malo prerasla.

Kaj vam moda pomeni zdaj?
Zdaj mi ne uspe več iti po nakupih in izbirati stvari. Pomembno mi je, da imam kakovostna in udobna oblačila, večinoma pa nosim športna. Moj dan je namreč sestavljen iz hitenja z enega treninga na drugega. Se pa rada uredim za kakšen dogodek.

Kaj najraje nosite takrat, v čem se počutite najbolj ženstveno?
Takrat pomislim: “Nič nimam za obleči!” (smeh) Uredim se tako, da imam na sebi en kos, ki je res poseben in prevlada. Rada imam eno vpadljivo stvar, ki v opravi lepo izstopa, in seveda visoke pete. Ne maram kiča, ko se povsod kaj sveti.

Česa ne bi nikoli oblekli?
Minikrila. Zdi se mi, da v njem jaz nisem jaz. Nosim ga samo na morju, na plaži.

Ste že pripravili obleke, ki jih bosta podedovali vaši hčerki?
Da, to jima vedno govorim. Kadar se urejam, me gledata in sprašujeta, ali jima bom kaj podarila. Povedala sem jima že, da bosta dobili vse (smeh).

Kako se počutite v vlogi mame?
Super (smeh). Rada sem mami.

Kako bi opisali svoje tri otroke?
Zdaj bom govorila v samih superlativih (smeh). Vsi trije so luštkani in prijazni otroci. Med seboj se razumejo tako kot vsi bratci in sestrice, torej se imajo zelo radi, a se tudi hudo skregajo (smeh). Radi so doma. Anika in Alina se ukvarjata z umetnostnim drsanjem, Jalen pa trenira nogomet. Zdaj pa me ustavite, da ne bom naštevala do jutri (smeh).

Bi imeli še kakšnega otroka?
Mislim, da je tri kar lepa številka.

Kako se je odnos med vama z Juretom spremenil, odkar imata družino?
Prej se sploh nisva zavedala, koliko časa imava drug za drugega. Ko pa dobiš otroke, si se prisiljen nekoliko bolj organizirati.

Katere modrosti prenašate na svoje otroke?
Vsak dan utrjujemo različne “modrosti” (smeh) in včasih imam občutek, da že stotič govorim steni. Vendar me nato otroci v različnih situacijah presenetijo s svojimi odzivi in takrat sem ponosna mami. Želim si, da bi bili srečni, naj se sliši še tako klišejsko. Da bi znali slediti svojim sanjam in pri tem upoštevali, da imajo svoje sanje tudi drugi.

Ste takšna mama, kakršna ste želeli biti?
Mislim, da se vsaka mama trudi biti najboljša. Moram pa priznati, da me je ta vloga zelo potegnila vase in da sem izklopila vse. Verjetno je to tudi razlog, da sem zapadla v telesno nedejavnost. Takrat se mi je zdelo, da se moram materinstvu posvetiti maksimalno.

Kaj je najtežje pri tem “poklicu”?
Meni je bilo najtežje to, da vsi trije niso nič spali, zato osem let tudi sama nisem mogla (smeh). Vse sem zelo dolgo dojila, praktično drugega za drugim. Če vzgajaš tako, so otroci zelo odvisni od mame in ne moreš kar izginiti za ves dan ali pol dneva. Zelo so bili navezani name, kar se mi zdi prav – otroke imaš zato, da si z njimi, in ne zato, da jih vseskozi voziš v varstvo. Vse drugo se mi sploh ne zdi težko, ampak izvrstno.

Alenka Košir | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Najverjetneje komaj čakate na prosti čas. Kako se sproščate?
Glede na to, da z veseljem opravljam svoje delo, je to tudi moj prosti čas. Sicer sem najraje z družino in prijatelji, rada pogledam dober film, čvekam s prijateljicami, pijem kavo, kuham, se namakam v kadi, poslušam glasbo ... Veliko je stvari, ki jih rada počnem.

Kako skrbite za lepoto, katere so vaše lepotne skrivnosti?
Mislim, da je predpogoj za lepoto to, da je človek zadovoljen v življenju, da je srečen. Potem pa je zelo pomembno, kako se prehranjuješ ter koliko spiš in se giblješ.

Katere lepotne pripomočke uporabljate?
Ko sem bila stara 20 let, sem imela sto krem! Eno za nos, drugo za vrat, tretjo za komolce ... Imela sem cel ritual, in to pri 20! (smeh) Ne samo, da za to zdaj preprosto nimam časa, ampak menim, da za lepo kožo to niti ni potrebno. Če se mi enkrat na dan uspe po celem telesu namazati s kremo, je to že luksuz.

Koliko pa daste na ličenje?
Ko sem dobila otroke, je bil višek urejenosti, da sem si umila lase in zobe ter se oprhala. Zdaj pa se vsako jutro naličim, kar mi vzame deset minut. Spet sem v fazi, ko v tem uživam.

Kaj vam polepša dan?
Zadnje čase mi dan polepšajo malenkosti. Najboljše in najlepše stvari v življenju so zastonj. Že to, da se zjutraj vsi trije otroci zbašejo k nama v posteljo, je zelo fajn. Tudi kavica s prijateljico ... Takšne vsakdanje malenkosti. Zelo me osrečujejo druženja z ljudmi, ki so mi pri srcu.

Komentarjev 2
  • miki139 19:03 01.oktober 2012.

    In pol slišim, da imajo v Koširjevi familiji težave z zvestobo. Sicer ne vem če je to res, ampak ob predpostavki da je, se vprašam, kako nor moraš bit, da ti pade na pamet, da greš takšnole super ženo prevarat.<br ...prikaži več />Jaz je sicer osebno ne poznam, ampak kar sem imel do sedaj priliko prebrat, je čisto nasprotje tega, kar človek pričakuje na prvo žogo. Bivša manekenka, žena znanega športnika, po rodu iz juga. Bi mislil, da bo naduta, nastopaška, snobovska......Pa je očitno ravno nasprotje tega. Tip ženske, ki si jo človek želi za mamo svojih otrok.

  • zic 11:17 01.oktober 2012.

    lep in zanimiv intervju!