Slovenija
32 ogledov

Ne odgovarjajte Alešu, ki vabi na sestanek

Kiberkriminal Profimedias
Nikar ne odgovarjajte na pošto Aleša, ki sprašuje za potrditev sestanka.

Več uporabnikov elektronske pošte je na svoj naslov prejelo sporočilo "Aleša", ki sprašuje, če velja sestanek v ponedeljek ob 12. uri. Na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij SI-CERT pravijo, da naslovniku nikar ne odgovarjajte oziroma ne nalagajte slik.

Matej Breznik iz SI-CERT je izpostavil, da so preliminarno ugotovili, da gre za množično pošiljanje elektronskih sporočil, uporabniki pa z odzivom na pošto potrdijo obstoj svojega naslova. Zaenkrat pa njihov računalnik najverjetneje še ni okužen z virusom. "Kaj pa bo pošiljatelj naredil z njihovim naslovom, pa ne vemo," je še pojasnil Breznik.

Podatke bi lahko uporabili za pošiljanje novih neželenih reklamnih sporočil (spama) ali tudi pri pripravi kakšnih bolj sofisticiranih napadov. Na SI-CERT ocenjujejo, da bi v skrajnem primeru lahko kadarkoli na spletni strežnik postavi zlonamerno kodo, ki bi poskušala okužiti naše računalnike z nekim virusom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 13:25 04.junij 2015.

    mene pa Aleš še ni povabu, mogoče me pa še bo, me zanima kaj ma za povedat ...

  • punca05 13:35 15.maj 2015.

    bedasto razmišljaš

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:45 15.maj 2015.

    Če ni neke stalne prakse podjetja da te obvešča o sestankih po e-mailu potem takega sporočila ne morš resno jemat. Po navad se o sestankih meni po telefonu kjer oseba hitrej vidi sporočilo in ima to veliko več smisla. Kot ...prikaži več drugo pa podjetja / dejanske osebe ne dajejo linka za potrditev ampak jim moraš poslat nazaj sporočilo za potrditev. tko da...naj se folk nauči kmečke logike na internetu pa bo.