Slovenija
146 ogledov

Primc o novi stranki: "Računamo, da bomo dobili 100 odstotkov glasov"

Glas za družine in otrok
1/18
Saša Despot
Novo stranko Za otroke bo po pričakovanju vodil Aleš Primc. Stranko vidijo kot "družinsko stranko z vizijo".

Delegati ustanovnega kongresa stranke so za predsednika izvolili Aleša Primca, za podpredsednico pa Metko Zevnik, ki sta bila tudi edina kandidata. Na tajnih volitvah so delegati z glasovalno pravico Primcu izrekli soglasno podporo. Izvolili so tudi izvršilni odbor, svet in druge organe stranke.

Aleš Primc je dejal, da je glavno sporočilo stranke: "Štirikrat več za Slovenijo - več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine". Ni želel govoriti o političnih zavezništvih, ki si jih želi nova strank. Dejal je, da bo čas za razmislek o tem šele po kongresu.

Računajo na 100-odstotno podporo

"Pripravljamo se na zmago. A naša zmaga ne bo zmaga na volitvah, ampak zmaga po volitvah, ko bomo spremenili Slovenijo na boljše," je v nagovoru po izvolitvi poudaril Primc. Po njegovih besedah je stranka Za otroke očitno potrebna, da izboljša stanje v državi: "Če bi bili drugi tega sposobni, bi to v vseh teh letih naredili".

Po besedah Primca so v novi stranki pripravljeni poslušati vse, ki imajo predloge za dobro Slovenije. "Mi zaenkrat računamo, da bomo dobili 100 odstotkov glasov, zato ker imamo program, za katerega smo prepričani, da je najboljši. Če bomo dobili manj, pa se bomo potem ukvarjali s tem, s kom lahko delamo koalicijo," je dejal.

Pozvali k tradicionalnim vrednotam

Razprava na kongresu, ki je zasedal v Škofji Loki, je pozvala k tradicionalnim vrednotam. Delegati so v nastopih izpostavili pomen družine ter se zavzeli za spoštovanje materinstva in očetovstva, kulture, dela in krščanstva. Stranko Za otroke vidijo kot "družinsko stranko z vizijo".

Na kongresu je overjene izjave o ustanovitvi stranke podpisalo več kot 120 ustanovnih članov. Sprva so za krajše ime stranke predlagali Glas, nato pa so podprli ime Za otroke. "S protidružinsko politiko je treba prenehati, dosti je bilo tega," je ob ustanovitvi poudarila Zevnikova.

Glas za družine in otrok | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Volitve bodo "referendum za normalno Slovenijo"

Po njenih besedah bodo naslednje parlamentarne volitve "referendum za normalno Slovenijo". V zvezi z morebitnimi predčasnimi volitvami, ki se omenjajo v zadnjih tednih, pa je dejala, da velja pustiti času čas: "Ko pride čas, mi smo pripravljeni".

O morebitni vložitvi referendumske pobude v zvezi z novim družinskim zakonikom je Zevnikova dejala, da bodo referendum volitve, ki bodo glas za družino, otroke, mladino in domovino. "V zakoniku je opredelitev družine spremenjena, torej ni prava. Zakonik le enkrat v 350 členih omeni razširjeno družino treh generacij, kar je nerazumljivo."

Glas za družine in otrok | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Za večjo rodnost

V programski deklaraciji, ki jo je sprejel kongres, so izpostavili, da zdravstveni in pokojninski sistem ter kultura lahko preživijo samo ob bistveno večji rodnosti, kot jo imamo zdaj. Vsi delavci morajo za delo dobiti pošteno plačilo, ki zadostuje najmanj za dostojno življenje, so poudarili.

V gospodarstvu, poklicnem in visokem šolstvu je treba po mnenju Primca zagotoviti razmere, da se bodo mladi lahko zaposlili v Sloveniji. Dodal je, da si bodo prizadevali za pravično pravosodje, predlagajo pa tudi ponovno uvedbo obveznega samoobrambnega usposabljanja za fante. 

Začeli kot gibanje

Stranka Glas za otroke in družine - Za otroke je sicer nastala iz istoimenskega gibanja, ki je pot začelo kot koalicija Za otroke gre. Gibanje je postalo prepoznavno predvsem po prizadevanjih na področju družinske politike.

Zato ni naključje, da je nova stranka vstopila v politični prostor na materinski dan. Temu pritrjuje tudi sprejeta programska deklaracija. Pred začetkom kongresa so se delegati zbrali pri maši, zasedanje pa se je začelo s podelitvijo nagrade Bela vrtnica Angelci Likovič.

Komentarjev 36
  • Majazmaja 15:20 28.marec 2017.

    Meni tale Primc vzbuja srh ... Spominja me na pokojnega Haiderja, ki je fanatično sovražil vse, kar ni bilo avstrijskega, krščanskega in heteroseksualnega. Po smrti se je izkazalo, kaj je bilo za podobo klenega Avstrijca: poleg žene in dveh otrok ...prikaži več še dolgoletni in od žalosti totalno strti (spolni) partner. Upam, da se za Primcem in njegovim 'za otroke gre' ne skriva kaj grozljivega, kakšna 'pretirana' ljubezen do otrok. Deluje mi namreč kot striček, ki na otroškem igrišču deli bonbone in vabi otroke za vogal ali v avto.

  • Majazmaja 14:56 28.marec 2017.

    Njihov goreč podpornik (sicer od svakinje oče) je nekaj mesecev nazaj razlagal, kako bi vse, ki niso krščanske vere, 'zbasal v živinske vagone in marš čez mejo.' Vprašala sem ga, kam bi poslal mene: sem Slovenka, vendar ateistka, prav tako ...prikaži več moja družina. Odgovor: 'Če se ne bi krstila, v živinski vagon in marš čez mejo!' Svakinja je od sramu skoraj zlezla pod mizo. Ja, to so oni ...

  • Avatar mirkoslav1956
    mirkoslav1956 13:03 28.marec 2017.

    Novoustanovljena stranka Aleša Primca in Angelce Likovič se imenuje "Za otroke"Lepo!A glej ga zlomka! Pri nekaterih izjavah udeležencev na kongresu (Likovič in drugi) je zaznati, da so za njih otroci, zgolj otroci »slovenskega rodu in korenin,« Diskriminacija otrok ...prikaži več po rodu in koreninah, po barvi kože, veri etc.etc. zagotovo ne sodi v krščanske vrednote na katere prisegajo!Človekove pravice otrok so univerzalne globalne vrednote civiliziranega sveta in zagotovo ne morejo biti privilegij zgolj enega rodu, zgolj ene nacije, zgolj ene vere! Kdor tako diskriminacijo otrok zagovarja mu krščanske vrednote zagotovo "dol visijo" Sklicevanje na krščanske vrednote jim očitno služi le za mobilizacijo krščanskih volivcev!