Svet
21 ogledov

Felix: Zdaj se ne bomo obrnili

Felix Baumgartner
1/7
Redbull Stratos Team
Avstrijski ekstremist Felix Baumgartner danes ostaja na tleh. Veter nad puščavo Nove Mehike ni dopustil vzleta balona, ki naj bi ga ponesel 36,5 kilometrov v zrak, od koder bi nato skočil s padalom. Trenutno je najboljša vremenska napoved za nov poskus v četrtek.

Ekipa Red Bull Stratos je več ur čakala na brezvetrje, ki bi omogočilo vzlet balona. Kazalo je že, da bodo razmere dovolile vzlet, a je nato že skorajda napolnjen balon "položil" veter in tako pokopal upe, da bi Felix Baumgartner že danes postal človek, ki je skočil z najvišje točke nad Zemljo. Kontrola poleta je sporočila, da je balon zajel sunek vetra s hitrostjo 40 km/h.

Felix je kapsulo zapustil razočaran, znova pa naj bi poskusil čim prej. Po mnenju meteorologov bodo najugodnejše razmere v četrtek.

"Prišli smo tako daleč, sedaj ni možnosti, da bi se obrnili," je bil eden prvih komentarjev Baumgartnerja, 41-letnega pilota helikopterja in navdušenega padalca.

36,5-kilometski skok

"Obožujem izzive! Postati prvi človek, ki bo z lastnim telesom v prostem padu prebil zvočni zid, pa je izziv, s katerim se ne more meriti noben drug," je dejal Felix Baumgartner, ki namerava skočiti iz svoje neprodušne kapsule z višine skoraj 36,5 kilometra, pri čemer naj bi v slabih 50 sekundah dosegel hitrost zvoka (1.110 kilometrov na uro) ali jo celo presegel. Če bo šlo vse po načrtih, bo njegov prosti pad trajal 5 minut in 35 sekund, nato pa bo malo nad tlemi odprl padalo in pristal v puščavi pri Roswellu v Novi Mehiki.

Nad puščavo Nove Mehike se bo dvignil s posebnim balonom. Oblečen bo v posebno zaščitno obleko.

Čeprav bi moral skok opraviti že zjutraj po lokalnem času, pa je ponagajalo vreme, saj je nad puščavo Nove Mehike pihal močan veter. Za uspešen vzlet pa balon potrebuje skorajšnje brezvetrje.

Gre do konca oziroma vrha

Triinštiridesetletni Avstrijec se kljub težavam, ki se mu lahko pripetijo pri skoku, ne namerava odreči svojim življenjskim sanjam. Če mu bo skok uspel, bo postavil nov višinski rekord in postal prvi padalec, ki bi prebil zvočni zid, presegel bi tudi več desetletij star višinski rekord skoka s padalom. "Obstajajo številne neznanke, a imamo svoje rešitve. Prepričan sem, da bom skok preživel," je dejal Felix.

Oprema za rekord

Balon, ki ga bo nesel v višave, je napolnjen s helijem, negorljivim in nestrupenim, a izredno lahkim plinom. Vreča balona je narejena iz komaj 0,02 milimetra debelega polietilena, vanjo pa gre 850 tisoč kubičnih metrov helija. Ob vzletu bo balon visok skoraj 170 metrov, nato pa se bo z višino vse bolj krčil, tako da bo tik pred skokom meril "le" še 102 metra, pišejo na uradni spletni strani podviga. Balon se bo dvigal s hitrostjo okoli 300 metrov na minuto.

Kapsula sama tehta 1.315 kilogramov in je sposobna prenesti ogromne obremenitve in nizke temperature.

Tudi Felixova obleka je nekaj posebnega, saj je sposobna padalca zaščiti pred ekstremnimi temperaturami nad in pod ničlo, ki vladajo v ozračju. Felixa bo s pritiskom tudi ščitila, da mu kri med padanjem dobesedno ne zavre. Ker mora med padanjem v sicer okorni obleki Felix videti, kaj se dogaja okoli njega, so na obleki dodana ogledala. Ker je manj okorna od običajnih vesoljskih, mu omogoča večjo givljivost.

Da bo lahko varno sprožil padalo, mora Felix pred tem zmanjšati hitrost na okoli 280 kilometrov na uro. Odprl ga bo ročno na višini 1.500 metrov. Če mu to ne bo uspelo, se mu bo na 610 metrih avtomatsko odprlo rezervno padalo. Celoten sistem obeh padal sicer tehta kar 27 kilogramov, medtem ko padala običajnih padalcev tehtajo okoli 9 kilogramov, skakalci BASE pa imajo še lažja, le petkilogramska. Da pravilno zložijo rezervno Felixovo padalo, porabijo kar eno uro, za glavno padalo pa "le" 20 minut. Nobeno padalo sicer nima certifikata za uporabo nad 7.600 metri.

Felix ima na obleki pritrjene tudi GPS-oddajnik, HD-kamero, radijsko postajo in seveda rezervoar za kisik.

Ali bo postal prvi človek?

Baumgartner skuša postati prvi človek, ki bo skočil z višine 36.576 metrov nad Zemljo in tako podrl 52 let star rekord, ki ga je postavil Joe Kittinger, zdaj član ekipe misije Red Bull Stratos. Projekt so pripravljali pet let in drugi testni skok s človeško posadko je bil zadnji test, preden se Baumgartner odpravi podirat rekord.

Komentarjev 2
  • se_eden 19:44 09.oktober 2012.

    dons se bo pokazalo, če je Feliks srečko...

  • vicvic 15:22 09.oktober 2012.

    Feliks v mislih sem pri skoku,naj se srečno uspešno konča.Morda je pa to nora zadeva.