• Sre 17 do 28 °C
  • Čet 19 do 24 °C
  • Pet 18 do 24 °C
več na vreme.net

Raziskave

0 komentarjev

Ali kofein res pomaga pri hujšanju?

V številnih prehranskih dopolnilih za hujšanje se nahaja tudi kofein, saj naj bi pomagal pri zmanjšanju telesne teže. Pa je res tako?

A. Š. / Ljubljana

 

(Foto: Profimedia)

"V zadnjem času lahko zasledimo precej izdelkov, ki se oglašujejo kot učinkovita pomagala pri zmanjševanju telesne mase in vsebujejo kofein," ugotavljajo tudi na inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. Dosedanje študije po njihovih besedah še niso potrdile resne povezave med povečanim vnosom kofeina in opaznim znižanjem telesne mase.

  •  

    Kofein je psihoaktivna snov, ki povzroči, da se pri posamezniku poveča pozornost in pospeši metabolizem. Ker se kofein naravno nahaja v pravem čaju, kavi, guarani, cola oreških, mate čaju in drugih rastlinah, včasih niti ni naveden na seznamu sestavin.  Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

"Kofein lahko znižuje apetit za kratek čas, ni pa potrjeno, da bi dolgotrajno uživanje vodilo k znatnemu zniževanju telesne mase," opisujejo na Nutrisu. Prav tako lahko po njihovih besedah pospeši termogenezo, "najverjetneje pa samo to ne zadostuje za vidne učinke hujšanja."

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da lahko prehranska dopolnila s kofeinom sprva prispevajo k zmanjševanju telesne teže, vendar se s časom telo nanj navadi, zato učinka na daljši rok običajno ni.

Na Nutrisu pojasnjujejo, da zaradi diuretičnega delovanja kofeina telo izgublja vodo, kar sicer povzroči znižanje telesne mase, ne pa tudi izgubo maščob. "Uživanje raznih pijač z visoko vsebnostjo kofeina zna biti celo dvorezni meč, saj so te pijače mnogokrat bogate s kalorijami in maščobami, zaradi česar lahko celo pridobimo na telesni masi," opozarjajo. 

 
Kaj pa varnost?

 

"Kofein je varen  v nizkih odmerkih. V višjih odmerkih, odvisno od posameznika, lahko povzroči nervozo, tesnobo, vpliva na vzorec spanja," opozarjajo na NIJZ. Pri odmerkih nad 400 miligrami na dan pri odraslih lahko povzroča slabost, bruhanje, pospešeno bitje srca in druge bolj zapletene težave s srcem. Kombiniranje kofeina z drugimi snovmi s stimulativnim učinkom pa lahko po njihovih besedah precej okrepi njegove učinke.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima