Slovenija
25 ogledov

Ali lahko beguncem pomagam?

Šid Anže Petkovšek
Če je oseba zaprosila za azil v Sloveniji, da, sicer ste lahko kaznovani z globo od 2.000 do 4.500 evrov ali celo z zaporom.
Pomoč tujcu, ki nedovoljeno vstopi v državo, potuje v tranzitu ali prebiva na ozemlju Slovenije, kar z drugimi besedami pomeni, da ni zaprosil za azil, je nezakonita in je zanjo zagrožena kazen 2000 do 4500 evrov.
 
"Če se ugotovi, da posameznik tujcu, ki prebiva v Republiki Sloveniji, v nasprotju z določili zakona o tujcih, omogoči ali pomaga pri vstopu v državo, tranzitu čez njo ali prebivati v njej, se ga kaznuje v skladu z njim (globa od 2.000 do 4.500 evrov)," pojasnjujejo na policiji. Tudi za slovenskega državljana velja kazenski zakonik, ki v takih primerih predvideva zaporno kazen do 5 let skupaj z denarno kaznijo.
 

Pomoč azilantu ni sankcionirana

V nasprotju s tem pomoč tujcu, ki je pri nas zaprosil za azil, ni sankcionirana. "Če posameznik humanitarno pomaga prosilcu oz. tujcu s priznano pravico do mednarodne zaščite, ni v prekršku," pojasnjujejo na policiji. "Tujce, ki ob postopkih s policisti zaprosijo za mednarodno zaščito, policija namreč v skladu z zakonom o mednarodni zaščiti preda uslužbencem azilnega doma. Tak tujec ima od podaje svoje namere za mednarodno zaščito do pravnomočne odločitve pravico prebivati na območju Slovenije in v skladu z zakonom o mednarodni zašliti v določenih primerih tudi prebivati izven azilnega doma. Ko jeprosilcu priznana pravica do mednarodne zaščite, pridobi status begunca ali status subsidiarne zaščite. Svoj status prosilca za mednarodno zaščito lahko izkaže s posebno izkaznico, ki mu je bila izdana in jo mora imeti pri sebi."
 
V primeru, da se srečate s tujci, ki nimajo izkaznice, s katero potrjujejo, da so pod mednarodno zaščito, policija svetuje, da pokličete policijo, ki bo izvedla ustrezne postopke.

 

Komentarjev 9