Svet
20 ogledov

Minister ostaja, kaj pa vlada?

hrvaški sabor Pixsell
Hrvaški finančni minister se je za las obdržal na stolčku, a glasovanje o njegovi nezaupnici je pokazalo tudi, da vlada nima več potrebne večine. Sledil je odstop predsednika sabora.

Hrvaška opozicija na glasovanju o nezaupnici finančnega ministra Zdravka Marića ni zbrala potrebnega števila glasov za njegov odpoklic. Za nezaupnico je po včerajšnji maratonski razpravi glasovalo 75 poslancev - za njegovo razrešitev bi sicer potrebovali le en glas več.

Kot se je kasneje izkazalo, je odločilni glas ministru in vladi podal nekdanji član SDP - opozicijske stranke, ki je zahtevala interpelacijo - Tomislav Saucha. Ta je sprva sicer v začetku podpisal pobudo za odpoklic ministra in nato mnenje spremenil. Po glasovanju je pred novinarji zavrnil, da je bil izpostavljen pritiskom ali neprimernim ponudbam: "Nihče me ni klical in sam sem sprejel odločitev in sam moram z njo živeti."

Saucha je povedal, da je bila to njegova najtežja odločitev v politični karieri, a za njo stoji.

Tomislav Saucha | Avtor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Odstopil prvi mož sabora

Po glasovanju o nezaupnici finančnemu ministru se je za odstop odločil prvi mož sabora Božo Petrov, ki je tudi prvi mož stranke Most, do nedavnega koalicijske partnerice. Njegova menjava je bila sicer neizbežna. V primeru, da bi prišlo tudi do glasovanja o nezaupnici šefa sabora Petrova, je bila njegova zamenjava skoraj zagotovljena. HDZ naj bi po besedah poslanca Josipa Đakića za N1 nabral dovolj glasov celo za njegovo menjavo s podpredsednikom Gordanom Jandrokovićem.

Za menjavo predsednika je namreč potrebna le navadna večina poslanskih glasov in absolutna večina.

Na mizi celo samorazpustitev?

Glasovanje o razrešitvi finančnega ministra, ki ga je podprlo 75 poslancev od skupno 151, pa je pokazalo tudi, da hrvaška vlada po koalicijskem sporu HDZ in Most nima več potrebne večine za vladanje. Poslanci Mosta so tako že včeraj predlagali glasovanje o razrešitvi parlamenta, ki bi ga naj bili pripravljeni umakniti, če se po glasovanju o nezaupnici finančnemu ministru pokaže, da v saboru še obstaja parlamentarna večina.

Kako se je spor začel?

Andrej Plenković in Božo Petrov v saboru | Avtor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL
Finančni minister, sicer neodvisni minister s podporo največje HDZ, se je na tnalu znašel predvsem zaradi Agrokorja, kjer je deloval kot direktor za strategijo in trg kapitala pred prihodom v politiko. Opozicijski poslanci in tudi koalicijski poslanci Mosta mu namreč ne verjamejo, da kot odgovorni za finančno stabilnost države ni prej vedel za težave v poslovanju koncerna, ki so ogrozile celotno hrvaško gospodarstvo. Med drugim pa so mu poslanci očitali tudi kredit po domnevno ugodnejših obrestnih merah napram drugim kreditojemalcem.

Marić je zavrnil vse očitke opozicije, na njegovi strani pa je trdno stal tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je prejšnji teden odstavil vse ministre koalicijske stranke Most neodvisnih list, ker niso soglašali z vladno odločitvijo o podpori ministru za finance med interpelacijo. S tem se je na Hrvaškem začela tudi zadnja politična kriza.

Nezaupnica ministru Mariću sicer ne pomeni takojšnjega padca hrvaške vlade, a ob dodatnih zapletih se zna zgoditi, da bodo hrvaški volivci kmalu že tretjič na parlamentarnih volitvah v manj kot dveh letih.

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:13 04.maj 2017.

    Ustašek se je zbal,da bo ob dobro plačo in privilegije,rajš vid,da vse gre u PM,samo,da ma on lep živlenje.Sej so naši isti,tko,da ni panike!!

  • allstarr111 12:40 04.maj 2017.

    In ja za minusarčka, še editirano, UPAM DA HRVAŠKA VLADA PADE in da je ne sestavljajo več :)

  • allstarr111 12:04 04.maj 2017.

    A to sprašujete 'če lahko' ali če so šanse da se to zgodi ? V vsakem primeru naj se zgodi božja volja, zarad mene tud če je nikoli nebi niti imeli, tako nebi imela šanse pasti.