Avto
23 ogledov

Ali Nemci res vozijo le nemce, francozi pa francoze?

Nakup avtomobila Shutterstock
Ali imajo Nemci res najraje nemške avte, Francozi francoske, Italijani pa italijanske?

Stereotipi kar držijo, lokalpatriotizem v svetu avtomobilizma je zelo prisoten. Slovenci svoje lastne znamke sicer nimamo, zato smo za svojo vzeli tisto, ki proizvaja avtomobile v novomeškem Revozu, kako pa je drugod na največjih evropskih trgih?

Francija 

Francozi so med prvo deseterico najbolj prodajanih avtov v letu 2015 le eno mesto prepustili nefrancoski znamki. Na vrhu kraljuje renault clio (tako kot v Sloveniji), sledita peugeot 208 in peugeot 308. V Evropi najbolj prodajani model VW golf (v Sloveniji tudi pri vrhu) je šele na 15 mestu, kažejo podatki SP-X, ki jih povzema Motor Talk.

Italija

Tudi naši zahodni sosedje preferirajo domače znamke. Seveda ne govorimo o ferrarijih in lamborghinijih, temveč o fiat pandi, fiat puntu, lanciji ypsilon in fiat 500L, ki si sledijo na prvih štirih mestih. Me deseterico sta še fiat 500 in fiat 500X.

Nemčija

Zmagovalec je jasen, to je VW golf. Uspeh koncerna dopolnjujeta passat in polo, na četrtem in petem mestu apa še audi A3 in škoda octaia. Šesti je mercedes-benz C, sledi opel astra, na osmem mestu je škoda fabia, na devetem VW tiguan, vse skupaj zaokrožuje ford focus.

Španija

Na Iberskem polotoku najbolj cenijo domačo znamko Seat, model leon je na prvem mestu po prodaji novih avtov, na drugem pa seat ibiza. Golf je tretji.

Švedska 

Veliki karavan volvo V70 je še vedno prva izbira Švedskega gospodinjstva, pred VW golfom na drugem mestu. Na tretjem mestu je model volvo XC60, tudi vsi ostali modeli švedske znamke so med prvo deseterico. Bržkone se letos na vrhu švedske lestvice obeta sprememba, saj se V70 poslavlja, na cenikih ga bo nadomestil V90.

Velika Britanija

Britancem kot enemu največjih evropskih trgov, a brez prave lastne velikoserijske avtomobilske industrije, je najbolj ljub model ford fiesta, na drugem mestu je opel/vauxuhall corsa in njena sorojakinja astra. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Tupamaros 14:10 13.avgust 2016.

    Kdo ne vozi japonca naj hodi peš.