Zdravje > Aktualno
66 ogledov

Ali nesrečni res vidimo svet bolj siv?

Žalost Profimedias
Zanimalo jih je, zakaj ljudje svoje razpoloženje tako pogosto primerjamo z barvami ...

Svet okoli nas se nam zdi bolj siv, ko smo žalostni, ugotavlja raziskava Univerze Rochester objavljena v Psychological Science.

Naša čustva namreč v resnici vplivajo na dojemanje sveta okoli nas, predvsem pa se spremeni dojemanje barv. Ko smo veseli vidimo okolico bolj svežo.

Razpoloženje opisujemo z barvo 

V raziskavi je sodelovalo 127 ljudi, ki so morali gledati različne filmčke z veselo ali žalostno vsebino. Po gledanju posameznih filmčkov so jim pokazali 48 barvnih odtenkov. Sodelujoči so morali navesti, ali je barva na vzorcu rdeča, rumena, zelena ali modra.

Tisti, ki so gledali žalostne filmčke so bili pri določanju barvnih odtenkov manj uspešni od tistih, ki so gledali vesele posnetke. Razlike pa so se pokazale predvsem na vzorcih na modro-rumeni osi.

“Še pred raziksavo smo ugotavljali, da ljudje svoje razpoloženje pogosto opisujemo z barvami,” je pojasnil soavtor raziskave Christopher Thorstenson. Zato so pomislili, da morda res obstaja povezava med našim razpoloženjem in tem, kako vidimo svet okoli nas. “Presenečeni pa smo bili, ker so ljudje videli razlike predvsem na osi modra-rumena,” pravijo.

Dodajajo pa, da je dojemanje teh barv povezano z živčnim prenašalcem dopaminom, ki se sprošča predvsem v prijetnih okoliščinah.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 13:56 04.september 2015.

    jst vidim predvsem ljudi drugdrugega zelo grdo pogledajo tudi če se ne poznajo med sabo ... takih je vedno več ...jst jim pravim nezemljani ...