Avto
4444 ogledov

Ali poznate vse znake policistov, ki urejajo promet?

Policijski znaki
1/8
PU Celje
Policisti lahko na oziroma ob vozišču tudi prevzamejo usmerjanje prometa. Ker pa so v vsakdanjih situacijah gibi mož v modrem za večino udeležencev v prometu prej izjema kot pravilo, lahko pomene gibov obnovite v spodnji galeriji.

Poleg policistov lahko znake udeležencem v prometu v skladu s pravilnikom o znakih pri urejanju in nadziranju cestnega prometa dajejo tudi občinski redarji in izjemoma vojaški policisti.

Ko policist fizično ureja promet v križišču, ne veljajo nobeni drugi prometni znaki, temveč je policist tisti, ki ga morajo upoštevati. Poleg voznikov pa znaki veljajo tudi za ostale udeležence v prometu, na primer pešce in kolesarje.

Kaj pa žvižgi?

Poleg gibov policisti in redarji pri usmerjanju prometa lahko uporabljajo tudi žvižge. En žvižg pomeni za udeležence cestnega prometa obveznost, naj bodo pozorni na policista, ker bo z ustreznim znakom izrazil določeno zahtevo.

Več zaporednih žvižgov pa pomeni, da je nekdo od udeležencev cestnega prometa ravnal v nasprotju s prometnim pravilom, prometno signalizacijo ali pomenom znaka, ki ga daje policist, vojaški policist ali občinski redar. Uradna oseba mora, ki daje ta znak, mora pri tem pokazati, na katerega udeleženca cestnega prometa se ta znak nanaša in kaj mora storiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.