Vizita za živali > Novice
74 ogledov

Ali psi občutijo zavist in ljubosumje?

Srečanje psov Profimedias
Najboljši človekovi prijatelji si z ljudmi delijo tudi nekatera negativna čustva, so odkrili raziskovalci.

Friederike Range, živalski psiholog z dunajske univerze, trdi, da psi lahko prepoznajo krivico in v takšnih trenutkih kažejo znake, zelo podobne zavisti in ljubosumju. V raziskavi, ki so jo v parih izvedli z različnimi pasmami, so morali psi "dati šapo", nato pa je eden dobil nagrado, drugi pa ne. Pes, ki je izvršil nalogo, a ni bil nagrajen, se je oblizoval, cvilil, praskal in kazal druge znake stresa ter ni bil več kooperativen. 

V dodatnem eksperimentu se je pokazalo, da takšne reakcije niso bile posledica tega, da niso dobili hrane oziroma nagrade, ampak so občutili krivico. Pse so namreč testirali tudi posamično in odkrili, da so v enaki situaciji pripravljeni sodelovati dlje. ''Zares gre za občutek neenakosti,'' meni Range. ''Če bi šlo samo za frustracijo zaradi hrane, bi prenehali ob istem času.'' Podobno odzivanje so že odkrili pri opicah, pri psih pa je takšno kompleksno čustvovanje novost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.