Zdravje > Aktualno
21 ogledov

Ali z jokom res dosežemo kar hočemo

jok, ženska, žalost Žurnal24 main
Raziskave niso opravili na otrocih, pač pa na odraslih med pogajanji. Rezultati so zanimivi.

“Z jokom ne boš dosegel ničesar,” slišimo pogosto reči starše. A nedavna raziskava ugotavlja, da trditev ne drži. Jokanje seveda ne ustvarja čudežev in z jokom ne boste spreminjali situacije. Lahko pa spremeni izid pogajanj, piše Focus.

Strokovnjaki z ESSEC Business School iz Pariza so analizirali interakcije med 232 študenti, ki so se morali pogajati s svojim kolegom. Eden od študentov je bil primoran pokazati čustva oziroma žalost. Nič hudega sluteči “poskusni zajčki” so res pogosteje ugodili zahtevam tistih, ki so jokali.

Določeni pogoji 

Jok je bil učinkvit, ko je bil izpolnjen vsaj eden od naslednjih pogojev. Ko je oseba pri jokajočem zaznala nizek nivo moči in energije, ko je študent vedel, da se bo v bodoče še srečeval z jokajočim študentom in ko sta študenta med seboj spletla trdnejše vezi. Pa tudi tedaj, ko je študent menil, da ni pošteno kriviti druge. Tudi jokajočega ne.

Ugotovili so torej, da lahko jok v nekaterih pogojih omehča stranko oziroma pogajalca. Tako bi vam jok včasih lahko prišel prav, a le pod pogojem, da ste pošteni ali lahko jokate na ukaz. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.