Slovenija
74 ogledov

Alojz Rebula in Spomenka Hribar z nagrado Državljan Evrope

Spomenka Hribar Nik Rovan
Med prejemniki nagrade Državljan Evrope sta letos Alojz Rebula, ki ga je predlagalo pet poslancev iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), in Spomenka Hribar, ki so jo predlagali ostali trije evropski poslanci iz Slovenije.

Nagrada Državljan Evrope, ki jo evropski poslanci podeljujejo od leta 2008, je namenjena posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi.
 
Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati enega kandidata za nagrado. Od slovenskih evroposlancev so Lojze Peterle, Milan Zver, Franc Bogovič, Patricija Šulin in Romana Tomc predlagali Alojza Rebulo, medtem ko so Ivo Vajgl, Tanja Fajon in Igor Šoltes pa Spomenko Hribar.
 
Lani je nagrado Državljan Evrope prejel tržaški pisatelj Boris Pahor, leta 2012 pa sta iz Slovenije nagrado prejela Lovro Šturm in prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.