Šport > Moto športi
21 ogledov

Alonso dolgo blestel, nato pa ...

Fernando Alonso Profimedias
Selitev Fernanda Alonsa čez lužo se ni končala uspešno.

Japonec Takuma Sato (Honda) je zmagovalec klasične dirke 500 milj Indianapolisa. V 101. izvedi dirke na ovalu v Indianapolisu je dosegel svojo prvo zmago, postal pa je tudi prvi Japonec z uspehom na tej dirki. Za slavje je tik pred koncem premagal trikratnega zmagovalca Brazilca Helia Castronevesa.

Na dirki je nastopil tudi voznik formule 1 Fernando Alonso. Nekdanji svetovni prvak, ki sicer v tej sezoni vozi za McLaren, je zaradi Indianapolisa izpustil klasično preizkušnjo v Monte Carlu, ki je bila tudi na sporedu danes. Nekaj časa je v Indianapolisu, kjer se je z dobrimi kvalifikacijskimi dosežki odlično znašel, celo vodil, nazadnje pa zaradi okvare dirkalnika odstopil 22 krogov pred koncem.

Njegov izlet na drugo stran Atlantika se tako ni najbolje končal, čeprav je Alonso presenetil tamkajšnje ljubitelje motošporta z dobrim prilagajanjem na zanj nove razmere. V svojem prvem nastopu na ovalu je tako dobil predvsem dragocene izkušnje, že pred današnjim startom pa je namignil, da se bo morda preizkusil še v kakšni zvrsti avtomobilskega športa. McLaren je v formuli 1 letos povsem nekonkurenčen, Španec pa razmišlja tudi o udeležbi na dirki 24 ur Le Mansa.

Španec je tudi v ZDA vozil z dirkalnikom, ki ga poganjajo Hondini motorji; kljub odstopu je bil član ekipe McLaren Andretti zadovoljen s prvimi 179 krogi na slovitem ovalu v karieri. "Takšna izkušnja je bila res izjemna. Doživel sem ves spektakel, ki spremlja to dirko, nekaj krogov sem vodil. Presenečen sem, da sem se tako dobro znašel," je dejal Alonso.

Poleg še aktivnega Alonsa je imel letošnji Indy 500 še nekaj udeležencev s preteklostjo iz formule 1, nenazadnje je tudi zmagovalec Sato nekoč vozil v tem tekmovanju. A vsi njegovi dosežki v formuli 1 so seveda neprimerljivi z zmago na sloviti ameriški dirki.

Sato je pred današnjo zmago v ameriški različici najprestižnejšega športa na štirih kolesih zmagal le enkrat, danes pa si je na dirki, ki so jo kot vselej zaznamovala številna trčenja in prekinitve, prvo mesto privozil štiri kroge pred koncem. Takrat je prehitel Castronevesa in mu preprečil četrto zmago na dirki, za njima pa so v cilj privozili še Ed Jones, Max Chilton in Tony Kanaan.

"Neverjetno. Kakšen občutek. Poglejte vse te ljudi, moje moštvo ... Vsi so delali zame, fantastično. Bilo je napeto, Helio je vozil na meji, ampak pošteno. To je dirkanje in upam, da so tudi gledalci uživali," je dejal presrečni zmagovalec.

Dirka je bila nekaj časa tudi prekinjena, potem ko sta po četrtini preizkušnje silovito trčila Novozelandec Scott Dixon in Britanec Jay Howard. Dixon je na izhodu iz zavoja zadel tekmeca, ki se je pred tem dotaknil zidu in izgubil oblast nad bolidom; Dixonov dirkalnik je poletel po zraku in pristal v notranji ograji ter se raztreščil, a sta oba dirkača trčenje preživela brez hujših posledic.

Japonec je postal 71. zmagovalec te dirke v njeni zgodovini. Blizu uspeha je bil že pred petimi leti, a je takrat zmago zapravil s trčenjem v zadnjem krogu.

Sato je na vrhu stopničk nasledil Američana Alexandra Rossija, ki je lani dobil stoto izvedbo te dirke. Takrat je Rossi postal prvi novinec na tej dirki z zmago po Castronevesu leta 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.