Šport
51 ogledov

Amaterji boljši od neplačanih profesionalcev

hokej Jesenice Olimpija
1/22
Saša Despot
Jeseniški hokejisti so v četrti tekmi finala zmagali z 2:1 in tako osvojili 10. naslov prvakov v samostojni Sloveniji, prvi po letu 2011. Ljubljančani ostajajo pri 14 lovorikah.

Jeseniški hokej se po nekaj letih znova veseli naslova državnega prvaka, v finalu so s 3:1 v zmagah premagali Olimpijo. Na zadnji tekmi so železarji slavili z 2:1.

V prvi tretjini gledalci v dvorani Podmežakla niso videli zadetkov, že v prvi minuti druge tretjine pa je domače v vodstvo popeljal Marjan Manfreda. Zmaji so ob koncu drugega dela izkoristili prednost dveh mož več na ledu in izenačili preko Jureta Sotlarja. V zadnji tretjini je nato amatersko ekipo Jesenic do zmage popeljal kapetan Miha Brus, ki je v 49. minuti pred golom preusmeril plošček po strelu Damirja Ejupa.

Polna dvorana dala zalet

Možnost, da hokejski naslov spet pride na Jesenice, je v dvorano Podmežakla privabila podobno veliko navijačev kot na prvi tekmi na Gorenjskem. Jeseničani so hitro prevzeli pobudo. Na krilih navijačev, zbralo se jih je 3.700, so bili podjetnejši in nevarnejši pred vrati Miike Wiikmana. Gostje so, tako kot že pogosto v tej sezoni, zapravili številčno prednost, rdeči pa so prek Manfrede, Aleša Remarja in Davida Sefiča resno ogrožali vrata zelenih. Pri gostih je bil še najbolj aktiven Anže Ropret, ki je dvakrat poskusil presenetiti Aleksisa Ahlqvista, toda njegova poskusa nista bila preveč nevarna.

Že po pol minute nadaljevanja pa je dodobra popolnjena dvorana Podmežakla eksplodirala od navdušenja. Domači so izpeljali hiter protinapad, pred golom je bil povsem sam Manfreda, ki je z natančnim strelom tudi zadel za vodstvo. Zadetek je še dodatno podžgal železarje. Tekmece so za več minut povsem stisnili v njihovo obrambno tretjino, streli, po katerih je moral Wiikman dobro posredovati, pa so se kar vrstili. V 26. minuti je Sefičev strel ustavila vratnica. V tem obdobju so bili gorenjski hokejisti precej boljši, vendar prednosti niso znali spremeniti še v kakšen zadetek, pri gostih pa je bil nevaren Andrej Hebar.

V zadnjih dveh minutah druge tretjine pa se je velika priložnost le ponudila tudi zmajem. Jeseničani so imeli hkrati dve izključitvi in prednost 5:3 so kljub kroničnim težavam ob "power-playu" Ljubljančani le spremenili v gol. Zanj je poskrbel Sotlar in tako pred zadnjimi 20 minutami spet odprl tekmo.

Odločil je kapetan

V zadnjem delu je ljubljanska ekipa na začetku nekoliko pritisnila. A ko se je zdelo, da bi morda lahko jeseniško premoč izničili, so si priigrali dve izključitvi zaporedoma. Prvo so preživeli, druga pa je bila nazadnje zanje usodna. Brus je namreč v 49. minuti pred golom spremenil smer ploščku po strelu od daleč in ga preusmeril v mrežo.

Na tribunah je zavladalo nepopisno navdušenje, toda do konca je bilo še dolgih deset minut. Kljub rahli premoči gostov pa so domači brez težav zadržali naskok. Redke priložnosti gostov so bile premalo, obramba železarjev pa trdna. V zadnji minuti je sledil zadnji obupen poskus zeleno-belih z igralcem več in brez vratarja, toda časa je zmanjkalo in v dvorani Podmežakla se je začelo veliko slavje.

To so si težko predstavljali

"Garderoba je dihala kot eno in to je na koncu naredilo razliko. Hokej je ekipni šport in pomemben je vsak posameznik, tudi tisti najslabši. Finale smo odigrali po naših najboljših močeh in to nam je prineslo rezultat. Med sezono smo sicer pomislili, da bi sezono zaključili z naslovom, a smo si težko predstavljali, da bo vse skupaj tako potekalo. Gorenjci imamo radi hokej in upam, da bo ta naslov dober temelj za prihodnost. Želim si, da bi lahko ljubitelji tega športa tudi v prihodnje spremljali napete večne derbije," je bil po tekmi zadovoljen Anže Terlikar.

"Jeseničani so bili boljše moštve in zasluženo so slavili. Borili so se od prve do zadnje minute in osvojili naslov. Morda je nas nas vplival predolg premor po koncu Lige EBEL, saj nikakor nismo ujeli pravega ritma. V moštvu je ogromno mladih fantov, tako da je bilo vse skupaj še težje. Želeli smo si naslova državnega prvaka, a smo morali na koncu tekmecem stisniti roko," pa je povedal razočarani Gregor Koblar.

Komentarjev 1
  • tecumseh_1975 08:20 16.april 2015.

    ttooooooooooooo! https://www.youtube.com/watch?v=eaFhNXviibA