Ambient
971 ogledov

21 zagat, ki jih lahko rešimo s sodo bikarbono

soda bikarbona Žurnal24 main
Založite se s škatlami sode, še kako jo boste potrebovali.

Sodo bikarbono že od nekdaj uporabljamo pri peki, toda kot naravno čistilno sredstvo je postala priljubljena šele pred kratkim. Je izjemno efektivno, a nežno čistilno sredstvo in čudovit naravni odstranjevalec vonjav. Za vas smo našli 21 načinov uporabe, čeprav se seznam še zdaleč ne zaključi tu.

1. Umazane in smrdeče plastične posode

Če ste Tupperware z ostanki nedeljskega kosila pustili v hladilniku nekoliko predolgo, obstaja velika verjetnost, da vam je hrana na posodi pustila madež. Potresite s sodo bikarbono in očistite z gobico. Večje madeže lahko odstranite tako, da štiri žlice sode zmešate v kozarcu vode in mešanico pustite stati v posodi.

2. Smrdljiv hladilnik

Soda bo absorbirala kakršen koli vonj po postani ali gnili hrani, zato priporočamo, da odprto škatlo sode vedno hranite v hladilniku: tako se sveža hrana ne bo navzela neprijetnih vonjav.

3. Sadje in zelenjava

Če se poleg ostankov škropiv želite znebiti tudi vrhnje, voskaste plasti sadja in zelenjave, jih operite v vodi, v katero ste vmešali čajno žličko sode.

4. Kuhinja

Prav noben kotiček kuhinje ne bo ostal masten, če se ga boste lotili s sodo. Zmešajte jo z vodo in se z mešanico lotite pultov, površin iz nerjavečega jekla, mikrovalovnih pečic, štedilnika in kuhinjskih pripomočkov.

5. Zelo zamaščena posoda

Na umazanijo, zažrto v posodo, potresite sodo in poškropite z vodo. Pustite, da deluje, nato pa mešanici dodajte še malo detergenta za posodo.

6. Gobice, ki smrdijo po postanem

Gobice (in ostale krpe) lahko namočite v mešanico vode in sode - ta bo posrkala vse neprijetne vonjave.

7. Po vlagi smrdeče tkanine

Vonj po vlažnem lahko iz oblazinjenih kosov (ki jih ne morete oprati v pralnem stroju) odstranite tako, da površino potresete s sodo, pustite stati približno 15 minut in posesate.

8. Pasja postelja

Podobno naredite z ležišči domačih ljubljenčkov: potresite, pustite stati, posesajte!

9. Otroške igračke

Otroške igrače so lahko izjemno umazane, saj so tekom svoje življenske dobe namočene v hrano, zasute s peskom v peskovniku in po vsej verjetnosti je vanje obrisan vsaj kak smrkelj. Namesto s čistilnimi robčki, polnimi kemikalij, jih raje obrišite z gobico, namočeno v raztopino sode in vode.

10. Z voščenkami porisana stena

Ko se vaš otrok odloči, da bo postal Picasso ravno v trenutku, ko mu zmanjka papirja, ni potrebno paničariti: steno rahlo podrgnite z vlažno gobico, posipano s sodo.

11. Prašne plišaste igrače

Te nabiralce prahu bo še najlažje očistiti tako, da jih zaprte v veliko plastično vrečo skupaj s skodelico sode bikarbone. Zatesnite in dobro stresite (na balkonu ali na vrtu). Soda bo iz pliškotov potegnila vso umazanijo in prah. Ko jih odstranite iz vrečke, igračke dobro posesajte.

12. Umazano perilo

Pralnemu prašku lahko vedno dodate še skodelico sode (ne glede na to, ali perete belo ali barvno) - soda bo oblačila posvetlila in uravnovesila pH, zaradi česar se bodo oblačila bolje oprala.

13. Plesniva kopalnica

Zdrgnite kad, ploščice, umivalnik in zaveso z vlažno gobico , na katero potresete sodo. Ko boste površine sprali, se bodo kar svetile.

14. Zamašen odtok

Zamašen odtok lahko preprosto odmašimo, če vanj natresemo 1/2 skodelice sode, ki jo zalijemo še s 1/2 skodelice alkoholnega kisa. Odtok zamašimo z vlažno krpo, da brbotajoča zmes ostane v notranjosti. Počakamo pet minut in speremo z vročo vodo.

15. Športni copati

Po treningu osvežite svoje športne copate tako, da vanje potresete nekoliko sode. Preden jih ponovno obujte, sodo enostavno stresite ven. Podobno storite tudi s svojo torbo za na trening.

16. Kanta za smeti

Pod vrečko za smeti posujte nekoliko sode, da vam ne bo več treba skrbeti za neprijetne vonjave izpod korita.

17. Oljni madež v garaži

Na oljni madež osujte sodo bikarbono in zdrgnite z vlažno krtačo, dokler popolnoma ne izgine.

18. Umazan žar

Preden otvorite piknik sezono, poskrbite, da bo žar čist vse lanske umazanije. Na ščetko za čišenje posujte sodo bikarbono, da si prihranite dragocene minute drgnjenja.

19. Umazano vrtno pohištvo

Podobno je pred poletjem potrebno oprati vrtno pohištvo - uporabite mešanico sode in vode. Ko pohitšvo zopet spravljate za zimo, v vrečo s tekstilnimi podlogami vstavite nekoliko sode, da bodo do poletja obdržale svežino.

20. Omara s poteljnino

Podobno kot v hladilnik tudi v garderobno omaro in omaro s posteljnino namestite odprto škatlo sode: le-ta bo iz oblačil posrkala vonj po vlažnem.

21. Zbledel nakit

Ko zlat in srebrn nakit potemni, ga lahko obnovite s pasto iz sode in vode (v razmerju 3:1). Nanesite jo z prtičkom in sperite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.