Ambient
4139 ogledov

Kako se na naraven način znebiti mravelj v stanovanju

mravlje Žurnal24 main
Če vam mravlje ob deževnih dneh vdirajo v stanovanje in so si že celo utrle pot vse do vaše shrambe, je skrajni čas da ukrepate.

Če se želite pri odganjanju znebiti nevarnih kemikalij v insekticidih, ki lahko škodijo tudi vašim hišnim ljubljenčkom in otrokom, posezite po eni izmed naravnih metod, opisanih spodaj.

Prvi korak: Ne prezrite osamljene mravlje, ki zbegano teka po vaši kuhinji. Ta je namreč izvidnik, ki raziskuje nove terene, na svoji poti pa pušča kemijsko sled, ki ji ostale mravlje sledijo. Zato poskrbite, da se izvidnika znebite in za njim z milnico skrbno pobrišete sled.

Drugi korak: Ugotovite, od kod mravlje v stanovanje prihajajo in jim fizično zaprite pot. Zatesnite okna in vrata in zakitajte majhne špranje, skozi katere lahko vdirajo žuželke.

Tretji korak: če mravlje še vedno vdirajo v vaš dom, pa se poslužite ene izmed treh naravnih metod, ki bodo mravlje zagotovo odgnale:

  • cimet, poper (ali pa čili oz. podobne pekoče začimbe) in kavna zrna zaradi svojega vonja odbijajo mravlje, zato jih potresite na njihovo pot;
  • njihovo pot poškropite z mešanico vode in kisa (v razmerju 1:1), ki bo zabrisala kemično sled mravelj, njen močen vonj pa jih bo še dodatno odgnal;
  • nastavite jim hrano, ki je mravljam škodljiva: med kruh, sadje ali podobne mravljam ljube prigrizke vmešajte nekaj sode bikarbone ali gresa (oziroma podobnih instant kosmičev), ki jih bodo mravlje skupaj z drobtinicami znosile v mravljšiče. Ko bodo mravlje mešanico pojedle, se bodo napihnile in pomrle. Podobno delujejo tudi vabe za mravlje, ki jih lahko kupimo v obliki plastičnih 'hišk'. Pozorno: mešanico nastavite čimbližje mravljišča in čim dlje stran od vašega praga, da si ne naredite še večje škode.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.