Ambient
104 ogledov

Kako zasaditi uspešen urbani vrt

Strešna terasa v Brooklynu, 66 square feet
1/9
Žurnal24 main
Marie Viljoen, strastna vrtnarka, je ustvarila rajski urbani vrt na strešni terasi v Brooklynu.

Njeno vodilo je bilo ustvariti čimbolj naraven habitat, ki ga poleg rastlin naseljujejo tudi ptice, čebele in metulji, ki so enako pomemben del vrta kot užitne rastline in dišeče cvetlice. Poudari, da je za uspešen urbani vrt potreben čas in denar.

Preden je z možem naselila in oživila zapuščeno strešno teraso v Brooklynu, je Marie enkrat že ustvarila rajski vrt znotraj urbane džungle njujorškega Harlema (več na njenem blogu ali istoimenski knjižni uspešnici, 66 square feet).

Ko jima je potekla najemniška pogodba v Harlemu, sta hitro našla alternativo, saj sta se zaljubila v stanovanje s kar 100 m2 veliko strešno teraso v Brooklynu. Dve tretjini terase je bilo ulite v beton, tretjina pa ozelenjene.

Najprej se je Marie lotila odstranjevanja plevela in velikih kosov kamenja, nato pa je zemljo dobro pognojila in zasadila trajnice. Ker sta se selila poleti, je od užitnih rastlin posadila le nekaj zimskih sort, česen in artičoke. Sredi decembra sta obrala prvi pridelek - solato različnih sort.

Ko se je februarja stopil sneg, je vrtu dodala še zdrobljene jajčne lupine, ki so odličen vir kalcija. Od aprila dalje jima vrt cveti in dobro obrodi, vsak večer pa na terasi za veliko leseno mizo in skrita pod senčnikom povečerjata z vrta nabrane pridelke. 

In njena skrivnost? Začetniki naj se ne nanašajo zgolj na lasten entuziazem, ampak predvsem na dobro literaturo in kvalitetne sadike. Saditi je potrebno z mislijo na prihodnost in uživati v procesu. Po tem, pravi, za urbanega vrtnarja ni več ovir.

Za več nasvetov o urbanem vrtnarjenju priporočamo ogled Mariinega bloga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.