Ambient
4 ogledov

Nepričakovane sekvence

International Garden Festival, Jardins de Métis/Reford Gardens, Nomad Studio: OR International Garden Festival, Jardins de Métis/Reford Gardens, Nomad Studio: OR
Da je krajinarstvo umetnost, potrjuje dvaindvajset presenetljivih zasaditev v vrtovih Jardins de Métis.

Predstavljajte si vrt, sestavljen iz dvaindvajsetih nenavadnih in nepričakovanih sekvenc. Predstavljajte si, da vas šestinpetdeset oblikovalcev poskuša iztrgati iz vašega vsakdana. Predstavljajte si optične prevare, zvočne instalacije, ekološke podtone in uokvirjene poglede. Vse to in še več lahko v živo izkusite na mednarodenm Festivalu vrtov v Kanadi.

Letos festival poteka že šetnajstič in od leta 2000 je v parku Jardins de Métis 220 oblikovalcev iz petnajstih držav skupaj uredilo kar 110 vrtov. Festival je enkraten forum inovacij in eksperimentov, ki poskuša obuditi krajinarstvo kot umetniško zvrst. Prostori, ki na festivalu nastajajo, združujejo elemente umetnosti, arhitekture, oblikovanja, krajinarstva in okoljevartsva. Festival je eden večjih v severni Ameriki.

Na letošnji razpis za udeležbo je prispelo kar 309 natečajnih rešitev, žirija pa je izbrala tiste, ki oddajajo posebno energijo in se na svojstven način povežejo z naravo, so interaktivni in vzbujajo entuziazem v obiskovalcih.

Predstavljamo nekaj izbranih rešitev:

 AFTERBURN

Arhitekti: Civilian Projects (Ksenia Kagner, Nicko Elliott)

Afterburn je vrt, ki spominja na pogorišče. Požari so del življenjskega cikla gozdnega ekosistema, in čeprav na pogled izgleda golo, je pogorišče osnovo za novo življenje; divje rože, trave in grmičevje ustvarjajo habitat za majhne glodalce, ptice pevke in plenilce.

 EDGE EFFECT

Arhitekti: Snøhetta (Claire Fellman, Nick Koster, Karli Molter, Misako Murata, Maura Rockcastle), Knippers Helbig (Hauke Junjohann, Guillaume Evain)

Arhitekti so želeli poudariti rob med gozdom in gozdno jaso in s tem spreminjujoče se robne pogoje: kjer senca postaja svetloba, vertikalno postaja horizontalno, gozdno rastje postaja bujni travnik.

 RÉFLEXIONS COLORÉES

Arhitekt: Hal Ingberg

Enakostranični trikotnik iz pol-odsevnega materiala nudi intimno in intenzivnejšo izkušnjo gozda. Čeprav je struktura dobro definirana in povsem preprosta, je zaradi njene odsevne površine zaznamo kot enigmatični objekt, ki se spreminja s svetlobo in zornim kotom opazovalca.

 ORANGE SECRET

Arhitekti: Nomad Studio (William E. Roberts, Laura Santin)

Arhitekti v tem primeru okoliško naravo odrinejo in zamejijo ter za svojo zasaditev oranžnih cvetlic ustvarijo umetno kuliso, preko katere lahko obiskovalec neodvisno od okolice doživlja oranžno barvo.

 CONE GARDEN BOCKSILI

Arhitekti: Livescape (Seungjong Yoo, Byoungjoon Kwon, Hyeryoung Cho, Yongchul Cho, Iltae Jeong, Jinhwan Kim, Soojung Yoon, Byoungjoon Kim)

Struktura iz gradbiščnih stožcev povzema zvoke okoli sebe - iz nje lahko zaslišite celo ocean. Rastlinje, zasajeno v nekatere izmed stožcev, strukturo še bolj poveže z naravo.

Vir: Reforgardens

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.