Ambient
103 ogledov

Slovenska oblikovalka šokirala s kolekcijo iz človeškega usnja

The Pure Human, Tina Gorjanc Žurnal24 main
Študentka univerze Central Saint Martins, Tina Gorjanc, je svojo magistrsko nalogo zasnovala okoli kolekcije iz človeškega usnja, umetno pridobljenega iz DNK nedavno preminulega oblikovalca, Alexandra McQueena.

Tina Gorjanc je celoten projekt razvila iz kodra las, ki ga je oblikovalec vključil v kos nakita, izdelanega za svojo prvo kolekcijo, naslovljeno Jack the Ripper Stalks His Victims. Iz kodra las je izločila McQueenovo DNK in jo vstavila v celično strukturo. Celice je nato združevala v kožno tkivo, iz katerega je izdelala človeško usnje, pripravljeno za predelavo v torbe, jakne in nahrbtnike.

Gorjančeva je maja letos vložila vlogo za pridobitev patenta, ki bi zaščitil proces izdelave človeškega usnja iz oblikovalčevega DNK.

"Kolekcija Pure Human je bila oblikovana kot kritični oblikovalski projekt, ki naslavlja neznanke v zaščiti bioloških informacij in prevprašuje obstoječo zakonodajo," pove Grojančeva. "Če sem lahko sama, kot študentka, vložila patent za material, pridelan iz biološke informacije Alexandra McQueena, in ni bilo nikakršnega zakona, ki bi mi takšno postopanje preprečil, si lahko zgolj predstavljamo kaj vse si lahko privoščijo večje korporacije z večjim proračunom." Gorjančeva pristavi, da je patent lahko vložila, ker trenutna zakonodaja ne omejuje komercialne uporabe človeškega genetskega materiala.

Končna kolekcija sicer ni izdelana iz oblikovalčeve kože, pač pa je uporabljeno svinjsko usnje, ki je kar najbolj podobno človeškemu, nanj pa so za še večji vtis nanšeni sloji barve, silikona in umetnih peg. V kolekcijo je vključena tudi jakna, na katero je oblikovalka vrisala McQueenove tatuje.

Več o oblikovalki lahko zveste na njeni spletni strani

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.