Ambient
67 ogledov

Trend: odsevne fasade

odsevne stavbe Žurnal24 main
Odsevne fasade zagotovijo, da objekt optično izgine preko zrcaljenja svoje okolice. Trenutno so izjemno priljubljene, zato smo za vas pripravili izbor najbolj uspešnih, humornih in poetičnih odsevnih stavb.

STMPJ: Nevidni skedenj

Nevidni skedenj je ozek objekt, ki stoji med kopico dreves na območju narodnega parka Tahoe. Odsevna fasada pomaga zakamuflirati objekt, hkrati pa obiskovalca zmede, saj velikost in oblika stavbe zaradi njene odsevnosti nista jasni.

 

Yoon Space Design: galerija za kiparja

Galerija priznanega korejskega kiparja Jung Gil-Younga se preko odsevne fasade staplja z idilično okolico, ki jo obdaja. Čeprav popolnoma sodobna v obliki in materialih, preko odsevov stavba nemudoma postane del širše kulturne krajine.

 

ECE Architecture: hiša na plaži

Hiša, locirana na angleški obali, ima vse stene in streho oblečene v odsevni material, zato se preprosto zakamuflira v svojo okolico. Hišica je zabavna plažna instalacija, ki zmoti vsakodnevno dogajanje in obiskovalcem ponudi nekaj zabave. V hišico lahko obiskovalci pospravijo svoje ležalnike ali pa si v njej pripravijo hiter obrok.

 

Zaha Hadid: Investcorp Building na kampusu univerze St. Antony's

Priznana arhitektka je Centru za študije Bližnjega vzhoda dodala predavalnico, knjižnico in arhiv, vse skupaj pa – da bo stavba kljub svoji sodobnosti arhitekturno uspešno dopolnjevala nastarejšo britansko univerzo – obdala v odsevni material. V fasadi se tako odsevajo viktorijanske stavbe.

 

KWK Promes: enodružinska hiša

Ta poljska enodružinska hiša izgleda drznejša, kot v resnici je – dolga konzola namreč počiva na podpornem kubusu, ki pa je oblečen v odsevni material, zaradi česar dobimo vtis, da celotno nadstropje lebdi nad tlemi.

 

DepA: prodajalna vstopnic za hišo kulture

Arhitekturni studio depA je baročno škofovo palačo v kraju Pinhel na Portugalskem prenovil v obsežno muzejsko in kulturno ustanovo. Prodajalno vstopnic so umestili na notranje dvorišče palače. Da pa le-ta ne bi omejila učinka, ki ga ima razkošna palača na obiskovalca, je stavba oblečena v odsevni material. Veste, kje se konča prodajalna vstopnic in začne baročna arhitektura?

 

Peter Pichler: Zrcalni hiši

Zrcalni hiši sta dve apartmajski enoti na kmetiji izven mesta Bolzano v severovzhodni Italiji. Odsevajo okoliško gorovje, hkrati pa so nemoteče za lastnika kmetije, ki je apartmajski enoti postavil na svojem vrtu.

 

Foster + Partners: Pavilijon v pristanšiču Vieux

Nadstrešek iz poliranega jekla odseva obiskovalce, ki se sprehajajo pod njim. Paviljon je namenjen organizaciji dogodkov, podpira pa ga le osem tankih stebrov. Zaradi premišljenih zaključkov strehe izgleda tanek kot papir.

 

Tham & Videgard Arkitekter: Hotel na drevesu

Hišica v velikosti 4x4x4 metre, oblečena v ogledala, visi na drevesnem deblu. Odseva obdajajoči gozd in nebo, v njej pa lahko prespita dva. Hotelska soba se nahaja v kraju Harads na severu Švedske.

Fotografije via Dezeen 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.