Slovenija
6 ogledov

Američane zanima vse

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Britanski časnik The Guardian je objavil novo depešo, iz katere je razvidno, da so ameriški diplomati v Sloveniji imeli nalogo poizvedeti o praktično vsem, kar se dogaja v Sloveniji.

Po navodilih ameriškega zunanjega ministrstva naj bi ameriški diplomati zbirali podatke o mednarodnih odnosih in energetski varnosti, dinančni stabilnosti, gospodarskem razvoju, nacionalni varnosti in slovenskih voditeljih.

Med drugim naj bi diplomati priskrbeli "biometrične" podatke o "sedanjih in prihajajočih voditeljih in svetovalcih", pa tudi podatke o "korupciji, zdravju in ranljivosti voditeljev".

Prvi odzivi: molk
Za odziv na novo objavljeno depešo smo se obrnili na nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki pa zadeve ne želi komentirati.

Iz dokumenta je razvidno, da ne gre za prvi tovrsten ukaz diplomatom, saj naj bi glede na že zbrane podatke dobili nadaljnja navodila glede zbiranja prioritetnih podatkov. Ameriko zanimajo tako podatki o zaposlitvi kot tudi številke bančnih računov, telefonske in mobilne številke, vsebina telefonskih in e-mail imenikov vidnih javnih in vojaških oseb.

Kako je s Hrvaško?
Poleg osebnih podatkov o pomembnih posameznikih Američane zanimajo tudi odnosi Slovenije z drugimi državami, še posebej s Hrvaško in drugimi državami na Balkanu.

Med prioritetnimi nalogami je omenjeno zbiranje podatkov o energijski in finančni varnosti. Še posebej jih zanimajo javni in "skriti" načrti energetskega povezovanja z Rusijo in državami iz kaspijskega bazena, pa tudi podrobnosti o osebnih odnosih med slovenskimi in ruskimi voditelji in poslovneži. Američanom se zastavlja tudi vprašanje vpletenosti organiziranega kriminala v energijskem sektorju.

WikiLeaks začasno nedosegljiva
Internetna stran WikiLeaks je bila nedosegljiva, potem ko je ponudnik domene Everydns odrekel gostovanje strani. Svojo odločitev so utemeljili z dejstvom, da je imelo podjetje težave s hekerskimi napadi na stran, zaradi česar so trpele njihove druge stranke. Do strani pa medtem lahko spet nemoteno dostopate, saj ta gostuje na švicarskem strežniku.

Se znamo zoperstaviti finančni krizi?
V depeši piše, da morajo diplomati pridobiti tudi podatke o odzivu na svetovno finančno krizo. Zanima jih odziv javnosti in napori, ki jih v izkoriščanje krize za dosego svojih ciljev vlagajo opozicija in ekstremisti. Seveda pa želijo pridobiti tudi vse podatke o vseh večjih finančnih institucijah.

Pomembna točka je tudi boj proti terorizmu, kjer jih zanimajo predvsem podatki o organiziranem kriminalu in povezava z vlado in tujimi celicami. Američani želijo biti obveščeni tudi o primerih otroške pornografije v Sloveniji.

Zanimajo jih tudi sredstva, ki jih slovenska vlada uporablja, da bi pridobila naklonjenost javnosti za porabo denarja za modernizacijo vojske, in to, kako bo Slovenija izpolnjevala zahteve Nata, vključno s pošiljanjem vojakov in opreme na območja, kjer potekajo operacije.

O ameriškem vodstvu
Američane zanima tudi mnenje Slovencev o ZDA in mednarodnih organizacijah ter podrobnosti o odnosih s Kitajsko, Iranom ter državami, ki so sovražne ameriškim interesom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.