Svet
20 ogledov

Američani mečejo hrano, vodo in bombe

Irak Bagdad nasilje orožje vojak EPA
Ameriška vojaška letala obstreljujejo lokacije, ki so jih na severu Iraka zavzeli sunitski skrajneži. Obroč okoli mesta je prebit, Iračani že rešujejo oblegane.

Ameriška vojaška letala poskušajo čimbolj pomagati Iraku, da bi ponovno prevzel oblast in nadzor na severu države, ki jih od junija zaseda Islamska država (IS). Ameriški vojaki so, da bi čimbolj zaščitili tamkajšnje prebivalce, že začeli obstreljevati lokacije, ki so jih na severu Iraka v bližini mesta Amerli zavzeli sunitski skrajneži iz vrst Islamske države (IS), poroča BBC.

Letala pa so hkrati prebivalcem v Amerliju v soboto odvrgla humanitarno pomoč, saj so vse od začetka obleganja skrajnežev brez dobave hrane in vode.

Obroč je prebit

S tem so Američani iraškim silam pomagali, da so le uspele razbiti obroč okrog Amerlija in vstopile v oblegano mesto.

Kot pojasnjuje tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby, so njihova letala pomoč, ki vključuje hrano, vodo in zdravstvene pripomočke, odvrgla na prošnjo iraške vlade. Pri tem so jim pomagala letala iz Avstralije, Francije in Velike Britanije.

Proti skrajnežem okrog mesta naj bi se skupaj borile iraške sile, na tisoče pripadnikov šiitskih milic in kurdske pešmerge. V okviru operacije so že zavzeli deset vasi na poti do Amerlija

Združene države Amerike (ZDA) bodo poleg tega iraškim Kurdom pomagale tudi z dobavo orožja, pri tem pa bodo pomagale tudi Kanada, Italija, Francija in Velika Britanija ter kasneje najverjetneje še Avstralija.

Komentarjev 1