Svet
23 ogledov

Američani priznali mučenje

guantanamo, zaporniki Žurnal24 main
Predstavniki ameriške vlade priznali, da so šli v imenu vojne proti terorizmu predaleč. Vseeno so ponosni na to, kar so dosegli na področju človekovih pravic.

Predstavniki ameriške vlade so danes v Ženevi pred odborom sveta ZN za človekove pravice odgovarjali na zanje neprijetna vprašanja o mučenju in drugih zlorabah človekovih pravic doma in po svetu. Nekateri med njimi so celo priznali, da so ZDA v času vojne proti terorizmu prestopile mejo dovoljenega.

Pravna svetovalka Mary McLeod, ki je del 30-članske ekipe zagovornikov ZDA v Ženevi, je poudarila, da so izjemno ponosni na doseženo pri promociji in obrambi človekovih pravic in vladavine prava tako doma kot po svetu.

"Nihče ni idealen"

Kot je priznala, so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 prestopili črto in za to prevzemajo vso odgovornost, a le za postopke prejšnje administracije predsednika Georgea Busha mlajšega, saj naj bi se pod vladavino Baracka Obame mučenja končala. Veleposlanik ZDA v Ženevi Keith Harper je dejal, da nobena država na svetu pač ni idealna.

Američani se v Ženevi soočajo tudi s poplavo drugih vprašanj, ki kažejo, da so ideali daleč od dejanskega stanja. Zasliševalce v desetčlanskem odboru tako zanima, zakaj so v ameriških zaporih tako zelo razširjene zlorabe, kot so npr. posilstva, zakaj je taborišče za teroristične osumljence Guantanamo še vedno odprto in kako lahko ZDA upravičijo zapiranje ljudi brez obtožnic.

Kako spreobračajo homoseksualce


Zanima jih tudi, zakaj ameriški policisti posebej surovo obravnavajo pripadnike manjšin in zakaj za dolgo časa zapirajo nenasilne priseljence, celo otroke. V Ženevo so celo prišli starši ubitega temnopoltega najstnika iz Fergusona pri St. Louisu Michaela Browna. Neoboroženega ga je ustrelil belopolti policist, nakar so izbruhnili neredi.

Med vprašanji, s katerimi se soočajo Američani, je še odnos do homoseksualcev, posebej nasilna spreobračanja homoseksualcev s t.i. terapijami. Odbor bo svoje poročilo podal 28. novembra.

Komentarjev 1
  • Piran 21:37 12.november 2014.

    Lepo prosim, temu se ni za čuditi, ja saj imajo vendar še vedno zaprte staroselce. Si lahko predstavljate, da imajo še vedno pod ključem Indijance, ki so, če prav na svoji očevini, še vedno varno zaklenjeni za zelo visokimi betonskimi ...prikaži več zidovi v Ameriških gulagih.