Šport
31 ogledov

Američani ušli prvemu porazu po l. 2006

zda avstralija rio 2016 EPA
Ameriški košarkarji so imeli v tretjem krogu olimpijskega turnirja ogromno težav z razpoloženimi Avstralci, ki so favoritom za zlato kolajno parirali več kot 30 minut.

Ameriški košarkarji so na olimpijskem turnirju v Riu de Janeiru v tretjem krogu po večji del izenačenem dvoboju na koncu strli odpor Avstralcev in po slavju z 98:88 ostali neporaženi. Francija je s 76:75 premagala Srbijo, v tretjem srečanju predtekmovalne skupine A je Venezuela premagala Kitajsko z 72:68.

Američani so bili blizu prvega poraza po letu 2006, vendar sta zveznika NBA Carmelo Anthony in Kyrie Irving v zadnji četrtini stvari vzela v svoje roke in zagotovila zmago z desetimi točkami razlike. Anthony je bil prvo strelec srečanja z 31 točkami, od tega jih je 14 dosegel v zadnji četrtini, v kateri je Irving nanizal 12 od svojih 19 točk. Anthony je tako postal najboljši strelec ZDA v zgodovini OI in je s 293 koši prehitel slovitega LeBrona Jamesa.

Košarkarji ZDA so zadnjič izgubili leta 2006 proti Grčiji v polfinalu svetovnega prvenstva na Japonskem, na OI pa leta 2004 prav tako v polfinalu proti Argentini. Avstralija je izgubila devetnajsto medsebojno srečanje z ZDA, ki je Avstralce izločila tudi v četrtfinalih prejšnjih dveh OI leta 2008 in 2012.

Avstralci ob polčasu vodili za pet

Po izenačeni prvi četrtini (29:29) so na odmor ob polčasu s prednostjo odšli Avstralci (54:49). V tem delu je igralec San Antonio Spurs Patty Mills za Avstralce, ki so imeli v prvih dveh četrtinah kar 68 odstotni met iz igre, zadel 18 točk; na koncu je zbral 30 točk. Andrew Bogut je dodal 15 točk, Matthew Dellavedova pa po 11 točk in podaj.

tony parker | Avtor: EPA EPA
Američani so v drugem delu popravili met, ki je bil v prvem polčasu 37 odstoten (17:46), kljub temu so pred zadnjo četrtino vodili le s tremi točkami naskoka (70:67). V zaključku so igralci ZDA z delnim izidom 10:2, sedem točk je dosegel Anthony, povedli z 80:74 in nato tekmo varno pripeljali do zmage.

Srbi zapravili veliko priložnost

Na prvi tekmi dneva v skupini je za Francoze Nando De Colo dal 22 točk, po 11 Boris Diaw in Nicolas Batum, Tony Parker pa je 31 sekund pred koncem dosegel zmagoviti koš, šele svoj šesti na tekmi. Za Srbijo je Miroslav Raduljica zbral 16 košev, vendar tako kot soigralci v zadnjih treh minutah in pol po vodstvu s 75:70 ni več zadel niti ene točke. Za ZDA, Avstrijo in Francijo so Srbi po drugem zaporednem porazu četrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.