Svet
10 ogledov

Američanom višje odškodnine kot Evropejcem

Kraj nesreče letala Germanwings EPA/YOAN VALAT ATTENTION
Svojci žrtev nesreče letala Germanwings čaka boj za odškodnino. Nemci na slabšem.

Življenji Yvonne in Emily Selke sta vredni več milijonov dolarjev (govora je o 4,5 milijona evrov na osebo). Gre namreč za Američanki, ki sta dopustovali v Evropi, in za kateri je bil usoden let iz Barcelone proti Düsseldorfu. Življenja Nemcev pa so vredna veliko manj, le 100 tisoč evrov, pravijo strokovnjaki, ki opozarjajo na krivično delitev odškodnine glede na narodnost.

Američani upoštevajo tudi duševne rane

Da so očitno tudi žrtve razdeljene na prvi in drugi razred, se morda sliši nenavadno, je pa delitev del mednarodnega prava. Lufthansa je obljubila, da bo odškodnine izplačala "pošteno in hitro“, da pa bi vsem ponudila enake pavšale, kot Američanom, jim ne pade na pamet. Pravijo, da se bodo držali Montrealske konvencije, ki ureja pravice letalskih potnikov, a tudi odškodnino glede na narodnost. Po pisanju Focusa, bodo tako svojci kitajskih potnikov prejeli le nekaj tisoč evrov, svojci Američanov pa več milijonov.

Razlog za različne odškodnine glede na narodnost je različno ocenjevanje "negospodarske škode“, ki nastane zaradi nenadne smrti, razlaga ameriški odvetnik Michael Danko. V Nemčiji se pri odškodninah naslanjajo le na izračune "gospodarske škode“, kot so na primer stroški pokopa, psihološka pomoč in izpad dohodka, ki nastane s smrtjo osebe.

Že leta 2000, ko je strmoglavilo letalo concorde, na katerem je bilo veliko Nemcev, so se pojavile zahteve po povečanju odškodnine zaradi duševnih bolečin. V primerjavi s Francijo ali ZDA v Nemčiji "duševnih ran“ pri določanju odškodnin skorajda ne upoštevajo, trenutni stanje kritizira odvetnik Gerhart BaumChristof Wellens, ki zastopa več kot 30 svojcev katastrofe letala družbe Germanwings, pa pravi: "Iz vidika svojcev bi bilo nevzdržno, da bi Američani dobili bistveno večjo odškodnino kot Evropejci.“

Ker po nemškem pravu svojci tako ne morejo zahtevati odškodnine za duševne rane, so se obrnili na odvetnike ameriških družin, ki bodo preverili, ali lahko Nemci v ZDA sprožijo postopek proti Lufthansi.

33 družin še čaka na denar

Lufthansa je sicer 111 družinam že nakazala nujno denarno pomoč v višini 50 tisoč evrov. 33 družin pa na denar še čaka. Kot opozarja Wellens, ki zastopa 16 družin, je "obstoj nekaterih ogrožen“.

Mnoge žrtve so bile življenjsko zavarovane, a njihovi svoji ne pridejo do denarja, ker mrliški listi še niso bili izstavljeni. Podobno je pri pokojninah žrtev.

Komentarjev 1
  • marabunta 18:45 19.april 2015.

    itak so pri vsaki stvari dvojna merila, nekatera življenja so pač več vredna kot druga, nič novega.....belo je vrednejše od črnega, ameriško več od kitajskega, krščansko več od muslimanskega, itd....